Kölcsönös határsértések miatt lőtt a két Korea

Figyelmeztető lövéseket adtak le, miután hadihajóik kölcsönösen átlépték a tengeri határt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 24. 9:40
null
Dél-Korea, 2022. szeptember 30. A dél-koreai védelmi minisztérium által közreadott kép az Annapolis amerikai tengeralattjáróról (elöl), a Ronald Reagan amerikai repülõgép-hordozóról (k) és japán rombolókról a dél-koreai haditengerészettel tartott közös hadgyakorlaton a Koreai-félsziget keleti partjánál 2022. szeptember 30-án. MTI/EPA/Dél-koreai védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak- és Dél-Korea hadserege egymást figyelmeztető lövéseket adott le hétfőn tengeri határuk mentén; a történtek után Phenjan és Szöul is a másikat vádolta határsértéssel.

A dél-koreai vezérkar közölte, hogy a lövésekkel egy észak-koreai kereskedelmi hajót figyelmeztetett, amely hétfő hajnalban átlépte a két Korea tengeri határát.
Az észak-koreai hadsereg tüzérségi tűzzel figyelmeztetett egy határsértő dél-koreai hadihajót – közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Az esetet követően a dél-koreai vezérkar azzal vádolta Észak-Koreát, hogy megsértette azt a 2018-as katonai megállapodást, amely tiltja az ellenséges tevékenységeket a határ közelében.
 

Újra felszólítjuk Észak-Koreát, hogy azonnal hagyjon fel az állandó provokációval és vádaskodással, amely veszélybe sodorja a Koreai-félsziget, illetve a nemzetközi közösség békéjét és stabilitását

– írta közleményében a déli vezérkar.

Phenjan gyakori rakétatesztjei és a rendszeres dél-koreai hadgyakorlatok miatt az utóbbi néhány évben megnőtt a feszültség a két Korea között. 

Észak-Korea az elmúlt hetekben rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal kísérletezett, illetve több száz tüzérségi lövedéket lőtt ki keleti és nyugati partjairól Dél-Korea hadgyakorlatai miatt tiltakozva.

A dél-koreai hadsereg a múlt héten kezdte meg azt az évenkénti hadgyakorlatát, amely október 28-ig tart. Korábban az Egyesült Államokkal és Japánnal is tartott közös gyakorlatokat. 

A dél-koreai haditengerészet hétfőn közölte, hogy a folyó hadgyakorlat része lesz egy négynapos művelet az ország nyugati partjainak közelében. Ebben mintegy húsz hadihajó vesz részt, köztük egy Aegis ballisztikus rakétavédelmi rendszerrel felszerelt romboló.

 A hajókat Apache harci helikopterek és A-10-es repülőgépek kísérik.

Phenjan háborús főpróbának nevezte a hadgyakorlatot, és válaszlépéssel fenyegetett. Szöul és Washington szerint a műveletek kizárólag védelmi jellegűek, és Phenjan elrettentésére szolgálnak.

 

Borítókép: A dél-koreai védelmi minisztérium által közreadott kép az Annapolis amerikai tengeralattjáróról (elöl), a Ronald Reagan amerikai repülőgép-hordozóról (k) és japán rombolókról a dél-koreai haditengerészettel tartott közös hadgyakorlaton a Koreai-félsziget keleti partjánál 2022. szeptember 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Dél-koreai védelmi minisztérium)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.