Nem tudja a SpaceX fizetni az Ukrajna fölötti műholdak költségeit

Elon Musk a Pentagontól kért segítséget az ukrán hadsereg számára fontos Starlink műholdak finanszírozásához.

Magyar Nemzet
2022. 10. 14. 9:00
MUSK, Elon
New York, 2022. május 3. Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármû-gyártó és a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója a New York-i Metropolitan Mûvészeti Múzeum Ruhaintézetének jótékonysági gálaestjén 2022. május 2-án. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Pentagontól kért segítséget Elon Musk, a Tesla és a SpaceX alapítója, vezérigazgatója az Ukrajna fölé telepített, internetkapcsolatot biztosító műholdak további finanszírozása érdekében. A CNN amerikai hírcsatorna értesülései szerint ugyanis több tízmillió dollárnyi támogatásra lenne szüksége az üzletembernek ahhoz, hogy továbbra is működjenek a Starlink műholdak a háború sújtotta országban.

Az üzletember még szeptemberben levelet küldött az amerikai védelmi minisztériumnak, amelyben közölte, nem tudja tovább finanszírozni a Starlink szolgáltatást. Azt kérte, a Pentagon vegye át a Starlink kormányzati és katonai felhasználásának költségeit, amelyek a következő tizenkét hónapban közel 400 millió dollárra is rúghatnak

– adta hírül a CNN.

Az üzletember levelében úgy fogalmazott, „nem vagyunk abban a helyzetben, hogy további terminálokat adományozzunk Ukrajnának, vagy, hogy határozatlan ideig álljuk a meglévő terminálok költségeit”. Kijev azonban további támogatásokra számított: a CNN egy korábban be nem jelentett kérésről is hírt adott, miszerint júliusban az ukrán hadsereg parancsnoka, Valerij Zsaluzsnyi mintegy nyolcezer Starlink terminált kért Musktól, mondván, naponta mintegy ötszáz semmisül meg.

A SpaceX rettenetesen nehéz döntések előtt áll. Nem hiszem, hogy pénzügyileg képesek lennénk további terminálokat vagy szolgáltatásokat nyújtani, ahogy azt a tábornok kérte

– reagált az ukrán kérésre a vállalat.

Elon Musk vállalata ez idáig mintegy háromezer Starlink műholdat vetett be Ukrajna felett húszezer kezelőegységgel, így biztosítva internetet a lakosságnak. Az üzletember pénteken Twitteren közölte, mindez 80 millió dollárba került vállalatának, ám ez az összeg év végére a százmillió dollárt is meghaladhatja. Az első műholdas egységek tavasszal érkeztek meg a háború sújtotta országba: Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes egyenesen Elon Muskhoz fordult segítségért, miután az orosz támadás következtében egyre több probléma merült fel a mobiltelefon- és internethálózattal.

A Starlink műholdak segítségével azonban az ukrán katonák továbbra is kapcsolatban tudtak maradni. A hadsereg szerint pedig a műholdakra még nagyobb szükség van, miután sikerült visszaszorítaniuk az orosz csapatokat. A napokban a Financial Times brit gazdasági napilap azonban kimaradásokról számolt be, amelyek egy magas rangú ukrán tisztviselő szerint „katasztrofális kommunikációs problémákat eredményeztek”.

Borítókép: Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.