Nem zárta ki a nukleáris konfliktus lehetőségét a cseh államfő

Egy ilyen esetben a diplomáciai válasz mellett katonai választ is kellene adni Oroszországnak – vélekedett Milos Zeman cseh köztársasági elnök.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 05. 15:03
Milos Zeman cseh államfő (Fotó: AFP/Georg Hochmuth)
Milos Zeman cseh államfő (Fotó: AFP/Georg Hochmuth)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az atomfegyverek ukrajnai bevetését ígérő orosz fenyegetések következtében nem zárható ki egy nukleáris konfliktus kirobbanása sem – vélekedett Milos Zeman cseh államfő szerdán Prágában.

Milos Zeman, miután fogadta Tamím bin Hamad ász-Száni sejket, katari emírt, újságírók előtt kijelentette: 

Egy ilyen esetben a diplomáciai válasz mellett katonai választ is kellene adni Oroszországnak, nem csak az európai államok részéről  

– mondta.

– Még a válasz előtt teljesen világos figyelmeztetést kellene küldeni, hogy amennyiben az Oroszországi Föderáció atomfegyvereket fog használni Ukrajna területén, a válasz nemcsak diplomáciai, hanem katonai is lesz, annak minden következményével – fogalmazott Zeman a sajtótájékoztatón.

Vlagyimir Putyin orosz államfő szeptember végén a részleges mozgósítás bejelentésekor beszélt atomfegyverek esetleges bevetéséről Ukrajnában. Putyin nukleáris zsarolással vádolta a Nyugatot, és kijelentette, hogy Moszkva erre határozott válasz adna.

A katari emír hivatalos látogatásra érkezett Prágába. Tárgyalásai vezető cseh politikusokkal elsősorban a cseh–katari gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok megerősítésnek lehetőségeire irányulnak. Az emírség beruházásokat tervez Csehországban, míg Prága kőolajat és földgázt szeretne behozni az arab országból.

Borítókép: Milos Zeman cseh államfő (Fotó: AFP/Georg Hochmuth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.