Vlagyimir Kara-Murza kapja az idei Václav Havel-díjat

Azt üzente a börtönből, Vlagyimir Putyin orosz elnök az igazság ellen is háborúzik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 10. 17:48
null
Fotó: Mihail_Tokmakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Kara-Murza bebörtönzött orosz ellenzéki vezető kapja idén a Václav Havel egykori cseh elnökről elnevezett emberi jogi díjat – jelentette be hétfőn az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése.

Tiny Kox, a strasbourgi székhelyű szervezet elnöke a díj odaítélése kapcsán kijelentette:

Hihetetlen bátorság kell ma Oroszországban ahhoz, hogy valaki szembeszálljon a hatalommal még a börtöncellájában is.

Hozzátette: Vlagyimir Kara-Murza a civil társadalom és az emberi jogok védelmében kifejtett tevékenységéért kapja a díjat.

A plenáris ülésen a kitüntetett felesége, Jevgenyija Kara-Murza olvasta fel férje üzenetét, mely szerint „Vlagyimir Putyin nemcsak Ukrajna, hanem az igazság ellen is háborút indított”. Szerinte „a díj azokat illeti, akik a háborús atrocitásokat látva nem tudnak némák maradni akkor sem, ha ezzel a személyes szabadságukat kockáztatják”.

A korábban újságíróként dolgozó Vlagyimir Kara-Murza brit–orosz kettős állampolgársága miatt nem indulhatott az oroszországi választásokon, amiért a múlt héten ítélte el Moszkvát az Emberi Jogok Európai Bírósága.

 Az ellenzéki politikust október 6-án hazaárulással vádolta meg az orosz igazságszolgáltatás, miután élesen bírálta az ukrajnai háborút. Ha bűnösnek találják, akár húszévet meghaladó börtönbüntetést is kaphat.

A hatvanezer eurós (25,6 millió forint) pénzjutalommal járó Václav Havel-díjat 2013-ban alapították, és első ízben ítélték oda azóta, hogy az ukrajnai háború elindítása miatt kizárták Oroszországot az Európa Tanácsból.  

Az utóbbi három évben olyan személyiségek kapták meg, mint Marija Kolesznyikova fehérorosz ellenzéki politikus, a szaúd-arábiai feminista Ludzsain al-Hathlul, valamint a bebörtönzött ujgur értelmiségi, Ilham Tohti és egy szövetség, mely a Balkán-félsziget megbékéléséért dolgozik.

 

Borítókép: Vlagyimir Kara-Murza keresztet vet Boris Nyemcov orosz politikus halálának helyszínén 2021. február 27-én (Fotó: Wikimedia Commons/Mihail Tokmakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.