időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Washington stratégiai bombázók telepítését tervezi Ausztráliába

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.31. 12:01 2022.10.31. 12:19
Washington stratégiai bombázók telepítését tervezi Ausztráliába

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy akár hat atomfegyver szállítására képes B–52-es stratégiai bombázót telepít egy észak-ausztráliai légi bázisra – közölte hétfőn egy, az ügyet jól ismerő forrás a Kínával szembeni fokozott feszültségek közepette.

A bombázók számára külön létesítményeket állítanak fel az ausztrál légierő távoli Tindal nevű bázisán, mintegy 300 kilométerre délre Darwintól, Ausztrália Északi Területének székhelyétől

 – mondta a forrás, aki nem kívánta magát megnevezni, mert nem jogosult arra, hogy nyilvánosan beszéljen a kérdésről. A fejleményről először az ABC ausztrál köztelevízió Four Corners című műsora számolt be amerikai dokumentumokra hivatkozva.

Anthony Albanese miniszterelnök szerint Ausztrália „időről időre” más-más módon működik együtt védelmi szövetségesével, az Egyesült Államokkal. Az ausztrál Északi Területen már most is gyakori a katonai együttműködés az Egyesült Államokkal. Több ezer amerikai tengerészgyalogos évente váltakozva járja be a területet kiképzés és közös gyakorlatok céljából, amit Barack Obama korábbi amerikai elnök alatt kezdtek el. 

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Csao Li-csien hétfőn azt mondta, hogy az országok közötti védelmi és biztonsági együttműködés nem irányulhat más országok ellen.

Az amerikai fél vonatkozó gyakorlata növelte a feszültséget a térségben, súlyosan aláássa a regionális békét és stabilitást, és fegyverkezési versenyt indíthat el a térségben

– fogalmazott, majd hozzátette: Kína felszólítja az érintett feleket, hagyjanak fel a régi hidegháborús mentalitással és a szűk geopolitikai koncepciókkal, tegyenek többet a regionális béke és stabilitás előmozdításáért, valamint a kölcsönös bizalom erősítéséért. 

A nagy hatótávolságú bombázók Ausztráliába telepítése erős üzenetet küld az ellenfeleknek arról, hogy Washington képes a légi hatalom kiterjesztésére – állt az amerikai légierő jelentésében.

 Tavaly az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália olyan biztonsági megállapodást kötött, amely Ausztráliának nukleáris meghajtású tengeralattjárók telepítésének technológiáját biztosítja, ami szintén felbőszítette Kínát.

– A B–52-esek Ausztráliába telepítése, amelyek harci hatótávolsága mintegy 14 000 km, figyelmeztetés lesz Peking számára, mivel egyre nagyobb a félelem egy Tajvan elleni támadástól – mondta az ABC ausztrál köztelevíziónak Becca Wasser, a washingtoni székhelyű Centre for a New American Security vezető munkatársa. Idén az Egyesült Államok négy B–52-es repülőgépet telepített a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Guam szigetén található Andersen légibázisra.

 

Borítókép: az amerikai B–52-es bombázó, amely akár atomtöltetek szállítására is alkalmas (Forrás: Peter Cronau/Twitter)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.