A hideg sem riasztja el az Európába vágyó bevándorlókat

Mintegy hétszázezer migráns várakozik a líbiai partoknál arra, hogy átkeljen a Földközi-tengeren.

2022. 11. 21. 21:00
null
Reggio Calabria, 2022. november 8. Illegális bevándorlók a dél-olaszországi Reggio Calabria kikötõjében 2022. november 8-án. A Mission Lifeline német civil szervezet (NGO) Rise Above nevû hajója 89 illegális bevándorlót mentett ki a Földközi-tengerbõl. MTI/AP/Valeria Ferraro Fotó: Valeria Ferraro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedvezőtlen időjárás ellenére sem csökken a migrációs nyomás Olaszország déli határánál. A líbiai partoktól még mindig tömegek indulnak el a Földközi-tengeren keresztül Európa irányába. 

A Giorgia Meloni vezette kormány hiába zárta le az olasz kikötőket a migránsmentő civil szervezetek hajói előtt, még így is tizenötezer illegális bevándorló kötött ki az olasz partoknál az elmúlt három hétben.

 Bár a tengeren való átkelés komoly veszélyekkel jár az erőteljes viharok, hullámzások és a hideg miatt, a hétvégén mégis újabb ötszáz migráns érkezett Szicília Pozzallo kikötőjébe egy hatalmas halászhajó fedélzetén. Az olasz parti őrség munkatársai segédkeztek a mentési műveletekben. 

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a múlt heti parlamenti beszámolójában bejelentette, hogy a továbbiakban nem tűri az illegális bevándorlást. Úgy fogalmazott, a migrációt nem elszenvedni, hanem szabályozni kell. Stratégiai terveinek első lépése volt, hogy lezárta az olasz kikötőket a civil szervezetek hajói előtt, és a továbbiakban szigorúan megköveteli a szabályok betartását. A hivatalos adatok szerint a nem kormányzati szervezetek összesen 10 276 személyt szállítottak Olaszországba, miközben összesen 93 629 bevándorló lépett idén szárazföldre Itáliában. 

Ez is azt tükrözi, hogy a jobboldali kormány migrációellenes harcának kisebb részét képezi a civil szervezetek visszaszorítása, miközben a líbiai partoknál tevékenykedő embercsempészek még mindig zavartalanul működnek. A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint év eleje óta több mint kilencvenháromezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba, ebből ötvenezren indultak el Líbiából. 2022 októberében kétszer annyi bevándorló szállt csónakba, mint az előző év ugyanazon időszakában, novemberben pedig a rossz időjárás ellenére is csak egyetlen nap volt, amikor a hatóságok nem regisztráltak érkező hajót. 

Róma középtávú tervei között szerepel, hogy elkezdje a tárgyalásokat a Földközi-tenger partszakaszán fekvő észak-afrikai országok vezetőivel. 

Ez azonban nagy valószínűséggel komoly nehézségekbe ütközhet a líbiai belpolitikai helyzet bizonytalanságai miatt. Olasz sajtóforrások szerint mintegy hétszázezer illegális bevándorló várakozik a líbiai partoknál, hogy az embercsempészek által ellenőrzött útvonalon elindulhasson Olaszországba. 

Matteo Piantedosi a G7-ek németországi csúcstalálkozóját követően úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy kormánya központi feladatának tekinti az illegális bevándorlás elleni harcot. 

Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan Olaszország számára. Idén már több mint 93 ezren érkeztek, hatvan százalékkal többen, mint 2021-ben. Az illegális bevándorlást le kell állítani, mivel az emberkereskedők meggazdagodásához vezet, miközben sérti a menekültek méltóságát és tengeri katasztrófák veszélyének teszi ki őket. Továbbá a bűnelkövetések számának növekedéséhez vezet és a közbiztonság romlásának benyomását kelti

 – nyilatkozta a belügyi tárca vezetője a migráció következtében kialakult állapotokról.

Borítókép: Illegális bevándorlók a dél-olaszországi Reggio Calabria kikötőjében 2022. november 8-án (Fotó: MTI/AP/Valeria Ferraro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.