időjárás 2°C Adél 2023. január 29.
logo

Az USA, „ahol csak lehet, ártani akar Oroszországnak”

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.29. 18:35 2022.11.29. 18:59

A hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START-szerződéssel foglalkozó orosz–amerikai konzultatív bizottság kairói ülését az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokban kialakult rendkívül negatív helyzet miatt halasztotta el Moszkva – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegramon kedden megosztott kommentárjában.

A döntést (…) politikai szinten hozták meg, tekintettel az orosz–amerikai kapcsolatokban kialakult rendkívül negatív helyzetre, amelyet Washington teremtett, és amely folyamatosan romlik

– közölte a szóvivő.

Zaharova szerint Washington részéről minden vonatkozásban „a legmagasabb szintű toxikusság” és ellenséges hozzáállás tapasztalható. A szóvivő által megfogalmazott álláspont szerint az Oroszországgal szembeni minden amerikai lépés annak a „beteges szándéknak van alárendelve”, hogy az Egyesült Államok, ahol csak lehet, ártson Oroszországnak.

Elvárjuk az Egyesült Államoktól, hogy tegyen jóhiszemű erőfeszítéseket annak érdekében, hogy 2023-ban létrejöjjenek a kétoldalú konzultatív bizottság ülésének és annak feltételei, hogy vissza lehessen térni a START-szerződés valamennyi rendelkezésének teljes körű végrehajtásához

– írta a szóvivő.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden Moszkvában újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem volt hajlandó figyelembe venni Oroszország prioritásait és jelzéseit, sőt ezekkel ellentétes lépéseket tett. Moszkva ezért a diplomata szerint nem tehetett mást, mint azt, hogy lemondja a hadászati fegyverzetek ügyében betervezett kétoldalú konzultációt. A diplomata szerint a felek a bizottság munkaprogramjáról sem jutottak teljes egyetértésre.

Zaharovával egybehangzóan azt mondta, hogy Moszkvában a tanácskozás elhalasztásáról szóló döntés politikai szinten született meg.

Rjabkov szerint Washington kizárólag az Új START-szerződésben előírt ellenőrzések felújítására összpontosított, és nem szándékozott előbbre lépni az Oroszország számára prioritást jelentő területeken.

A helyettes tárcavezető elmondta, hogy Moszkva idővel újabb időpontokat fog javasolni Washingtonnak a START-bizottság ülésére, de valószínűleg nem erre az évre. Mint mondta, az orosz fél nem előzetes feltételekről kíván tárgyalni, és egy olyan működőképes programról szeretne megállapodni a következő ülésre, amely kiegyensúlyozott és mindkét fél érdekeinek megfelel.

A diplomata szerint Oroszországnak fontos volt, hogy a halasztással politikai jelzést küldjön a kialakult helyzetben, mert a kétoldalú napirendet utaló kérdések fontosabbak, mint a START keretein belüli munka néhány technikai kérdése. Azt hangoztatta, hogy a kétoldalú kapcsolatokat leépítő Egyesült Államoknak kellene kezdeményeznie a párbeszéd újrafelvételét Oroszországgal a stratégiai stabilitásról, a tárgyalások pedig ezen a területen csak akkor lehetségesek, ha Washington hajlandó az egyenrangú párbeszédre.
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.