Bulgária szerint már csak Hollandia áll az útjában

A schengeni övezet bővítéséről várhatóan az uniós belügyminiszterek december 8-i találkozóján születik döntés.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 29. 13:41
null
Fotó: TIM POU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem Ausztria, hanem Hollandia az utolsó akadály Bulgária schengeni csatlakozásának útjában – jelentette ki Krum Zarkov bolgár igazságügyi miniszter kedden a bolgár állami televíziónak nyilatkozva. 

– Az elmúlt hónapokban meg tudtuk szerezni az Európai Bizottság, az Európai Parlament, a cseh EU-elnökség és az összes tagállam támogatását Hollandia kivételével – mondta a tárcavezető.

A holland parlament október végén Bulgária és Románia schengeni övezethez csatlakozása ellen foglalt állást. Zarkov reményét fejezte ki, hogy Hollandia „helyes álláspontra fog helyezkedni”, hiszen semmilyen gyakorlati és ténybeli érv nem szól Szófia schengeni csatlakozása ellen. Bulgária éppen hogy „áldozatot” hoz az európai partnerek biztonságáért, és schengeni csatlakozása javítja, nem rontja a biztonsági helyzetet – hangsúlyozta a szocialista politikus.

 

Zarkov bizakodásának adott hangot, hogy Ausztria és Svédország támogatni fogja országa schengeni csatlakozását. A BTA bolgár hírügynökség szerint a két ország az elmúlt hetekben „vegyes jelzéseket” adott erről.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter az illegális bevándorlók magas száma miatt ellenzi Bulgária, Románia és Horvátország schengeni csatlakozását. Karl Nehammer kancellár viszont a múlt héten jelezte, hogy Ausztria hozzájárul Horvátország felvételéhez, és utalt arra, hogy Horvátországon és Szlovénián keresztül alig érkezik illegális bevándorló Ausztriába. Ugyanakkor Bulgária és Románia csatlakozásáról elutasítóan nyilatkozott.

A schengeni övezet bővítéséről várhatóan az uniós belügyminiszterek december 8-i találkozóján születik döntés. Előzőleg Tiranában EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozót tartanak, amelyen megpróbálják elhárítani a jelenlegi akadályokat. Új tagok felvételéhez a schengeni övezetbe a jelenlegi összes tag hozzájárulására van szükség. Bulgária, Románia és Horvátország már 9–15 éve vár arra, hogy felvegyék őket az övezetbe.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.