időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Bulgária szerint már csak Hollandia áll az útjában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.29. 13:41 2022.11.29. 15:06
Bulgária szerint már csak Hollandia áll az útjában

Nem Ausztria, hanem Hollandia az utolsó akadály Bulgária schengeni csatlakozásának útjában – jelentette ki Krum Zarkov bolgár igazságügyi miniszter kedden a bolgár állami televíziónak nyilatkozva. 

– Az elmúlt hónapokban meg tudtuk szerezni az Európai Bizottság, az Európai Parlament, a cseh EU-elnökség és az összes tagállam támogatását Hollandia kivételével – mondta a tárcavezető.

A holland parlament október végén Bulgária és Románia schengeni övezethez csatlakozása ellen foglalt állást. Zarkov reményét fejezte ki, hogy Hollandia „helyes álláspontra fog helyezkedni”, hiszen semmilyen gyakorlati és ténybeli érv nem szól Szófia schengeni csatlakozása ellen. Bulgária éppen hogy „áldozatot” hoz az európai partnerek biztonságáért, és schengeni csatlakozása javítja, nem rontja a biztonsági helyzetet – hangsúlyozta a szocialista politikus.

 

Zarkov bizakodásának adott hangot, hogy Ausztria és Svédország támogatni fogja országa schengeni csatlakozását. A BTA bolgár hírügynökség szerint a két ország az elmúlt hetekben „vegyes jelzéseket” adott erről.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter az illegális bevándorlók magas száma miatt ellenzi Bulgária, Románia és Horvátország schengeni csatlakozását. Karl Nehammer kancellár viszont a múlt héten jelezte, hogy Ausztria hozzájárul Horvátország felvételéhez, és utalt arra, hogy Horvátországon és Szlovénián keresztül alig érkezik illegális bevándorló Ausztriába. Ugyanakkor Bulgária és Románia csatlakozásáról elutasítóan nyilatkozott.

A schengeni övezet bővítéséről várhatóan az uniós belügyminiszterek december 8-i találkozóján születik döntés. Előzőleg Tiranában EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozót tartanak, amelyen megpróbálják elhárítani a jelenlegi akadályokat. Új tagok felvételéhez a schengeni övezetbe a jelenlegi összes tag hozzájárulására van szükség. Bulgária, Románia és Horvátország már 9–15 éve vár arra, hogy felvegyék őket az övezetbe.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.