Milyen pénzügyi hatalom áll a Lakmusz mögött?

Tisztázatlan feltételrendszer alapján jutott komoly uniós pénzekhez egy magát függetlennek mondó tényellenőrcsoport, számolt be róla a V4NA. Mint kiderült, a mikroblog körül tevékenykedők alakulata egyáltalán nem független, sorozatunk legújabb részében bemutatjuk a mögöttük álló pénzügyi és politikai birodalmat – írja az oldal.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2022. 11. 29. 11:50
null
SWITZERLAND-DAVOS-POLITICS-ECONOMY-DIPLOMACY Fotó: FABRICE COFFRINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lakmusz portál finanszírozása a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt.-n keresztül történik. Ezt ők maguk árulják el, hiszen az impresszumban ezt a céget tüntetik fel kiadóként.

De erre utal a Magyar Jeti 2021-es évre vonatkozó beszámolója is, amelynek kiegészítő mellékletében így írnak: „Lakmusz.hu tényellenőrző site létrehozása és müködtetésére” oldották fel az EU Commission under the 2020 Work Program on the financing of Pilot Projects and Preparatory Actions in the field of „communications Networks, Content and Technology” program során kapott támogatást. A fenti, Európai Bizottságtól származó támogatás részleteiről, ellentmondásosságáról sorozatunk korábbi részében már beszámoltunk.

 

Soros György amerikai oligarcha médiabirodalmának részét képezi és 39 országban jelen van Media Development Investment Fund, amely szervezetet hatalmas összegekkel támogatja Soros alapítványa. De ezzel egyidejűleg nemcsak a tulajdonosi körben, hanem a vezérkarban is megjelentek Soros közvetlen beosztottjai: Valér Kot és Marie Nemcova személyében.

 

Marie Nemcova az egész cseh Soros-kirendeltség, az Open Society Fund Prague programigazgatója volt korábban, jelenleg pedig az Európában terjeszkedő, szintén a spekulánshoz köthető médiaalapítvány, a Media Development Investment Fund programigazgatója.

De a Magyar Jetiben ülő másik igazgatósági tag, Valer Kot ugyancsak kipróbált, megbízható tisztviselője a spekulánsnak. Ő vezeti a fentebb már említett médiafejlesztési alap internetes tanácsadó részlegét. De nemcsak a 444-ben, hanem egy másik magyar lapban, a Magyar Narancsban is tulajdonos a Nemcova vezette Media Development Investment Fund.

A Soros-emberekkel megérkezett az oligarcha pénze is

A Lakmusz mögött is álló Magyar Jeti történetéről érdemes azt megjegyezni, hogy 2014-től, vagyis attól az évtől, hogy a Soros-birodalom megjelent a cégben, megjelentek a horribilis nagy külföldi támogatások is. Hiszen már 2014-ben a Civil újságírás című projektje 49 500 dolláros támogatást kapott az Open Society Initiative for Europe (OSIFE) magyarországi programjának részeként.

De 2019-ben a Soros Alapítvány partnerszervezetének számító, svájci székhelyű OAK Foundation pályázatán is nyertek támogatást Uj Péterék.

 

Azonban majdnem minden évben megjelent a Magyar Jeti mögött a Google támogatása is, 2017 és 2019 között háromszor kaptak díjazást a Google Digital News Initiative Innovations pályázatán, amely támogatás a 2021-es évben is folytatódott.

 

A tavalyi beszámolójukból is kiderült, hogy a feloldott támogatás összesen 114 357 000 forint (több mint 280 ezer euró) volt, amely három részből tevődött össze: egyrészt a fentebb már említett Google-pályázatból, a Digital News Initiative Innovation Fundingból, másrészt a Network of European Foundations támogatásából, és harmadrészt a cikksorozatunk előző részeiben részletesen kifejtett, Európai Bizottság 2020 Work Program on the financing of Pilot Projects and Preparatory Actions in the field of communications Networks, Content and Technology projektjéből tevődött össze.

A Google Digital News Initiative Innovation Funding támogatásáról annyit érdemes megjegyezni, hogy Google globális cégóriás ezen az alapon keresztül 150 millió eurót osztott szét 662 digitális projekt között. Négy fő célkitűzést jelöltek ki a legutóbbi támogatási időszakban: a digitális bevételek növelése, a helyi történetek mesélése, a félretájékoztatás elleni küzdelem, új technológiák felfedezése. A magyar projektek között természetesen jelentős részben baloldali kiadók jelennek meg.

  • az Átlátszó,
  • a CEU kiadványa,
  • a Független Újságírók Alapítványa,
  • a HVG Kiadó Zrt.,
  • a K-Monitor,
  • a Mérték Médiaelemző Műhely, Transparency International,
  • A Népszavát kiadó, XXI. század Média Kft, vagyis szinte a teljes Soros-hálózat, a két jobboldali médiacég mellett.

A teljes cikk a V4NA oldalán érhető el.

A V4NA cikksorozatának két korábbi része alább érhető el:

 

Borítókép: Soros György (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.