Hamis állításokat tettek a „tényellenőrök” a V4NA cikkével kapcsolatban

Tisztázatlan feltételrendszer alapján jutott komoly uniós pénzekhez egy magát függetlennek mondó tényellenőr csoport – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében. Azonban kiderült, hogy egyáltalán nem függetlenek, ráadásul előfordult, hogy hamis állítást tettek.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2022. 11. 25. 13:53
null
Fotó: botost/444.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A V4NA nemzetközi hírügynökség levélben fordult a támogatást kiosztó Európai Bizottsághoz, hogy megtudja, ki ellenőrzi a tényellenőröket, egyáltalán mit neveznek függetlennek.

Ahogy arról cikksorozata első részében beszámolt a V4NA, az Európai Bizottság korábban gyanús körülmények között ítélt oda néhány millió euró támogatást különböző tényellenőrző csapatok felállítására. Egy-egy ilyen csapatnak akár több százezer euró juthatott, az azonban tisztázatlan és bizonytalan, hogy pontosan milyen kritériumrendszer szerint. 

Az egyik ilyen együttműködést az Agence France-Presse, vagyis az AFP hírügynökség vezeti, amely Magyarországon a 444.hu internetes hírportál kiadójával, a Magyar Jeti Zrt.-vel kötött stratégiai együttműködést. Ennek eredménye lett a Lakmusz nevű mikroblog létrehozása.

Elég csak rápillantani, az máris kiderül, hogy a Lakmusz „tényellenőrei” egytől egyig a balliberális sajtó munkatársai, a tanácsadói testület tagjai pedig ezer szállal kötődnek az amerikai oligarcha, Soros György hálózatához – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Ráadásul kiderült, hogy az európai adófizetők pénzéből fizetett „tényellenőrök” hamis állításokat tettek.

A Magyar Nemzet hívta fel a V4NA figyelmét arra, hogy a Lakmusz egy cikkében hamis állításokat tett a hírügynökségről. Azt állították, hogy „bizonyítékként” mutattak be egy videót arra vonatkozóan, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az Ukrajnának szánt fegyverek a feketepiacon kötnek ki.

Forrás: V4NA

Erről azonban szó sincs, a cikkben külön felhívták a figyelmet arra: nem bizonyított, hogy az interneten terjedő videót a fegyverekről mikor és hol vették fel. Jelezték azt is, hogy cikküket részben a szerb televízió híradója alapján írták. Ezzel együtt is a V4NA leírta, hogy vannak fenntartásaik a videóval kapcsolatban.

Forrás: V4NA

Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy az állítólag független tényellenőrök, ha egyszer már tettek hamis állításokat, akkor máskor is megteszik-e ezt. Vagy már meg is tették talán több esetben is?

A V4NA kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz, ahonnan a francia AFP-n keresztül a Lakmusz jelentős támogatást kapott. Arról érdeklődtek, hogy

ki ellenőrzi azokat a „tényellenőröket”, akiket az európai adófizetők pénzéből finanszíroznak.

Azt is megkérdezték, hogy milyen következményei vannak annak, ha kiderül, hogy a tényellenőrök tényeket hamis színben tüntetnek fel, hiszen legalább egy esetben ez már megtörtént.

Kíváncsiak voltak arra is, hogy pontosan mi alapján kap milliókat egy szerkesztőség olyan európai uniós pénzből, amely 27 tagállam adófizetőitől származik. Megkérdezték azt is, hogy milyen kritériumrendszernek kell megfelelni ahhoz, hogy ezeket a milliókat megkapja egy szerkesztőség. 

De azt is meg akarják tudni, hogy a kiválasztottaknak hány tényt kell ellenőriznie egységnyi idő alatt ahhoz, hogy megszolgálják ezt az összeget. 

Az is kérdés persze, hogy a brüsszeli pénzosztók vajon miért bújtattak el ezeket a csoportokat az AFP mögé. Talán így könnyebb volt ellenőrizetlenül pénz folyósítani?

Az Európai Bizottság azt jelezte a V4NA-nak, hogy foglalkoznak az üggyel.

 

A teljes cikk Ki ellenőrzi a tényellenőröket? Már Brüsszel is foglalkozik az üggyel – 2. rész címen olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség oldalán.

Borítókép: A Lakmusz munkatársai (Forrás: Facebook/Lakmusz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.