Észak-Korea tagadja, hogy fegyvereket szállítana Oroszországnak

Szerintük a vádaskodás mögött az áll, hogy Amerika megpróbálja befeketíteni őket.

MTI
2022. 11. 08. 9:09
KIM Dzsong Un
Észak-Korea, 2022. október 10. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 10-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke rakétakísérletet néz meg egy szeptember 25. és október 9. közötti hadgyakorlaton egy meg nem nevezett helyszínen. MTI/EPA/KCNA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea tagadja, hogy fegyvereket szállítana Oroszországnak. A KCNA, a kommunista ország hírügynöksége a phenjani vezetés közleményét ismertetve számolt be erről helyi idő szerint kedden. – Ismételten szeretnénk világossá tenni, hogy sosem voltak fegyverügyleteink Oroszországgal, és nem tervezünk ilyesmit kötni a jövőben sem – húzta alá az észak-koreai vezetés állásfoglalásában.

 

Phenjan szerint a fegyverügyletekről szóló híresztelésekkel akarja az Egyesült Államok befeketíteni Észak-Koreát.

 

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerdán azt állította, hogy Észak-Korea titokban jelentős mennyiségben szállít tüzérségi lövedékeket Oroszország ukrajnai háborújához. Kirby szerint az Egyesült Államok úgy véli, hogy a phenjani vezetés közel-keleti, illetve észak-afrikai országokon keresztül próbálja eljuttatni a szállítmányokat, elkendőzve ezzel azok valódi rendeltetését. 

Phenjan egyben visszautasította António Guterres ENSZ-főtitkár észak-koreai rakétaindításokkal kapcsolatos kijelentéseit is, mondván, azok tisztességtelenek. Hangsúlyozta, hogy a rakétaindítások „az amerikai katonai provokációkra adott, az ország védelmét szolgáló igazságos válaszlépések voltak”. Guterres még pénteken elítélte az észak-koreai rakétaindításokat és sürgette a kommunista országot, hogy haladéktalanul hagyjon fel a további provokációkkal. – Úgy vélem, az ENSZ-főtitkár igazságtalan és elfogult viselkedése tehető bizonyos mértékben felelőssé azért, hogy ennyire komollyá vált a helyzet a Koreai-félszigeten – idézte a KCNA az észak-koreai külügyminiszter nemzetközi szervezetért felelős helyettesét.

 

Borítókép: a KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 10-én közreadott képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke rakétakísérletet néz meg egy szeptember 25. és október 9. közötti hadgyakorlaton egy meg nem nevezett helyszínen (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.