időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo

Észak-Korea tagadja, hogy fegyvereket szállítana Oroszországnak

MTI
2022.11.08. 09:09
Észak-Korea tagadja, hogy fegyvereket szállítana Oroszországnak

Észak-Korea tagadja, hogy fegyvereket szállítana Oroszországnak. A KCNA, a kommunista ország hírügynöksége a phenjani vezetés közleményét ismertetve számolt be erről helyi idő szerint kedden. – Ismételten szeretnénk világossá tenni, hogy sosem voltak fegyverügyleteink Oroszországgal, és nem tervezünk ilyesmit kötni a jövőben sem – húzta alá az észak-koreai vezetés állásfoglalásában.

 

Phenjan szerint a fegyverügyletekről szóló híresztelésekkel akarja az Egyesült Államok befeketíteni Észak-Koreát.

 

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerdán azt állította, hogy Észak-Korea titokban jelentős mennyiségben szállít tüzérségi lövedékeket Oroszország ukrajnai háborújához. Kirby szerint az Egyesült Államok úgy véli, hogy a phenjani vezetés közel-keleti, illetve észak-afrikai országokon keresztül próbálja eljuttatni a szállítmányokat, elkendőzve ezzel azok valódi rendeltetését. 

Phenjan egyben visszautasította António Guterres ENSZ-főtitkár észak-koreai rakétaindításokkal kapcsolatos kijelentéseit is, mondván, azok tisztességtelenek. Hangsúlyozta, hogy a rakétaindítások „az amerikai katonai provokációkra adott, az ország védelmét szolgáló igazságos válaszlépések voltak”. Guterres még pénteken elítélte az észak-koreai rakétaindításokat és sürgette a kommunista országot, hogy haladéktalanul hagyjon fel a további provokációkkal. – Úgy vélem, az ENSZ-főtitkár igazságtalan és elfogult viselkedése tehető bizonyos mértékben felelőssé azért, hogy ennyire komollyá vált a helyzet a Koreai-félszigeten – idézte a KCNA az észak-koreai külügyminiszter nemzetközi szervezetért felelős helyettesét.

 

Borítókép: a KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 10-én közreadott képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke rakétakísérletet néz meg egy szeptember 25. és október 9. közötti hadgyakorlaton egy meg nem nevezett helyszínen (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

Háború Ukrajnában

Közvetlen életveszély miatt költöztetik át az ukrán határ menti orosz lakosságot

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.