Folyamatosan járulnak az urnákhoz a vajdasági magyarok

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke már leadta a voksát a nemzeti tanácsi választásokon.

Magyar Nemzet
Forrás: Pannon RTV, MTI2022. 11. 13. 13:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már reggel hétkor megnyíltak a szavazóhelyek Szerbiában, ahol nemzeti tanácsi választásokat tartanak vasárnap. 

Az országban élő nemzeti kisebbségek közül 19 közvetlenül, míg négy elektorokon keresztül választja meg nemzeti tanácsát.

Közvetlenül voksolnak a magyarok, az albánok, az askáliak, a bosnyákok, a bolgárok, a bunyevácok, a vlachok, a görögök, az egyiptomiak, a németek, a lengyelek, a romák, a románok, az oroszok, a ruszinok, a szlovákok, a szlovének, az ukránok és a csehek. Elektorok útján választ a macedón, a horvát, a montenegrói és a goráni nemzeti közösség – írta meg a szabadkai Pannon RTV.

A voksoláson a vajdasági magyarság egyetlen listát indított, amely alapján döntenek az önkormányzati testületük, a 35 tagú vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) tagjairól.

Ez egy elért eredmény, hogy vannak nemzeti tanácsok. Köztudott, hogy a Magyar Nemzeti Tanács milyen sikereket ért el, és ezeknek a sikereknek pedig a haszonélvezői mi vagyunk

 – nyilatkozta Kikity Attila helyi lakos a Pannon RTV-nek.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke már reggel leadta a voksát a noszai általános iskola épületében. Az ország egész területén este nyolc órakor zárják az urnákat.

Az MTI beszámolója szerint a nemzeti tanácsokról szóló törvényt 2009-ben fogadták el. 

Ez lehetővé tette, hogy a Kárpát-medence magyarlakta területei közül elsőként a Vajdaságban megalakulhasson a kisebbségek kulturális autonómiáját szavatoló intézményrendszer.

Borítókép: Leadja szavazatát a nemzeti tanácsi választásokon Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke 2022. november 13-án (Forrás: Facebook/Pásztor István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.