időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Kilencen indulhatnak a cseh elnöki tisztségért

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.25. 16:02 2022.11.25. 16:06
Kilencen indulhatnak a cseh elnöki tisztségért

Kilenc jelölt indulhat a januári cseh államfőválasztáson – közölte pénteken a cseh belügyminisztérium. A hivatalos jelöltté nyilvánítást november elején 21 induló kérte, de miután a belügyminisztérium átvizsgálta az általuk leadott támogatási listákat – amelyeken legalább 50 ezer állampolgár, 10 szenátor vagy 20 képviselő aláírásának kellett volna lennie – tizenkét aspiránsnál hiányosságokat talált, s nem fogadta el jelöltségüket. 

A kiesettek egyike sem tartozott a januári választás esélyesei közé, támogatottságuk a közvélemény-kutatások szerint alacsony. Az érintettek még fellebbezhetnek a legfelsőbb bíróságnál, amelynek legkésőbb december 16-ig kell döntenie. Az elnökjelöltek listája azt követően válik véglegessé. Az előző elnökválasztáson, 2018-ban, eredetileg húsz jelölt indult volna, de csak kilencen teljesítették a feltételeket. Az elnöki tisztséget akkor második alkalommal Milos Zeman szerezte meg. A hatályos szabályok szerint harmadik mandátumra már nincs lehetőség.

A legutóbbi, novemberi felmérések szerint a jelöltek közül háromnak van kiemelkedően magas támogatottsága és a legnagyobb esélye a sikerre: Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke, Petr Pavel tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke és Danuse Nerudová, a brünni Mendel Egyetem volt rektora. 

A többi jelölt – szenátorok, vállalkozók, szakszervezeti vezető – támogatottsága jóval alacsonyabb.

Petr Pavelt az első körben 24,4 százalék, Andrej Babist 21,6 százalék, Danuse Nerudovát pedig 14,9 százalék támogatná. A második fordulóban a felmérések szerint Petr Pavel és Danuse Nerudová is legyőzné Andrej Babist. Pavelt a második körben a megkérdezettek 59 százaléka, Nerudovát pedig 52 százaléka választaná.

A győzelemhez a január 13-ra és 14-re kiírt első fordulóban a leadott szavazatok több mint 50 százalékát kellene megszereznie egy jelöltnek, míg a január 27-én és 28-án lebonyolítandó második fordulóba jutó két jelölt között már az egyszerű többség dönt.

A kampánycélokra fordítható összeg a törvény szerint 50 millió korona (660 milllió forint), 40 milliót az első forduló előtt, tízet pedig a második forduló előtt lehet elkölteni. Az összes hivatalos jelölt lehetőséget kap programjának bemutatására a közszolgálati televízióban és rádióban.

Milos Zeman mandátuma március 7-én jár le, ezt követően kerül sor az újonnan megválasztott cseh köztársasági elnök beiktatására.

Csehországban tíz éve közvetlenül a lakosság választja meg az államfőt, korábban ez a parlament két kamarájának együttes ülésén történt. Az 1993-ban megalakult Cseh Köztársaság első két elnökét, Václav Havelt és Václav Klaust a parlament, míg a harmadikat, Milos Zemant már a lakosság választotta meg.

Borítókép: Milos Zeman cseh elnök (Fotó: Presidential Press and Information Office)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.