Meglőtték Imran Hán volt pakisztáni miniszterelnököt

A korábbi kormányfőt egy kampányeseményen többször lábon lőtték, állapota stabil.

Magyar Nemzet
2022. 11. 03. 13:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kampányeseményen tüzet nyitottak Imran Hán korábbi pakisztáni kormányfőre − számolt be több külföldi hírportál. A leírások alapján a merénylet a Pandzsáb tartománybeli Vazirabád városában történt, amint a volt miniszterelnök éppen beszédet tartott támogatói előtt. 

A lövések lábon találták Imran Hánt, akit azonnal kimenekítettek a helyszínről, a beszámolók szerint állapota stabil, egy videófelvételen pedig az látszik, amint a merénylet után támogatóinak integet. 

Az első hírügynökségi információkkal ellentétben, miszerint a merénylővel a helyszínen végeztek, egy pakisztáni újságíró megosztott Twitteren egy videófelvételt, amin az elkövető vallomást tesz: csak Imran Hánt akarta megölni.

Azért akartam megölni, mert félrevezeti az embereket. Mindent megtettem, hogy végezzek vele és csak vele

− fogalmazott a rendőrök által őriztbe vett merénylő.

A közösségi médiában elkezdett keringeni egy felvétel, amelyen a korábbi kormányfő egyik szövetségese, Faiszal Dzsaved Hán szenátor szerepel amint éppen ellátják, ruháján vérfoltok látszanak. A szenátor közvetlenül Imran Hán mellett állt, amikor a merénylő meglőtte a korábbi miniszterelnököt. A Mozgalom az Igazságért (PTI) párt − Imran Hán pártja − egyik képviselője szerint háromszor-négyszer lőhették lábon a politikust. Helyszíni értesülések szerint legalább egy ember életét vesztette az incidens során. Egy másik PTI-s politikus, Hammad Azhar Twitter-bejegyzése szerint a párt egyik tisztviselőjét, Omer Meyert is lábon találták a lövöldözésben. A tartományi rendőrség közleménye szerint a támadásnak egy halottja, valamint hét sebesültje van.

A mostani kampányesemény egyike volt a hatnapos programsorozatnak, amelyben Hán előre hozott választásokat szorgalmazva próbálja nyomás alá helyezni Pakisztán jelenlegi vezetését. A krikettsztárból lett politikustól még áprilisban vonta meg a bizalmat a parlament, miután szerintük nem sikerült teljesítenie választási ígéreteit, miszerint felszámolja az országban uralkodó korrupciót és nemzetközi színtéren tisztelettel övezett állammá teszi Pakisztánt. 

A Sky News brit hírcsatorna helyszíni tudósítója szerint a kampányesemények alapvetően nyugodtan, békés hangulatban zajlottak, egészen a mai napig. Cordelia Lynch percekkel azelőtt készített interjút Imran Hánnal, hogy a merénylő pisztolyt rántott és a volt kormányfőre lőtt.

Imran Hán a merényletet követően közleményt adott ki: 

Allah még egy életet adott nekem, vissza fogok vágni, ha Allah is úgy akarja

 

Az ügyben megszólalt Pandzsáb tartomány első minisztere is, arról biztosította az embereket, hogy a merénylet megtervezői meg fognak bűnhődni, Imran Hán pedig a legjobb egészségügyi ellátásban fog részesülni. 

Reakciók

A Pakisztánnal szomszédos India külügyminisztere a nemzetközi közösség tagjai közül elsőként reagált a merényletre. 

Szorosan figyelemmel követjük az eseményeket

− fogalmazott.

Pakisztán jelenlegi miniszterelnöke − egyben Imran Hán vetélytársa − Sehbaz Sharif elítélte a történteket. Twitter-bejegyzésében arról számolt be, azonnali vizsgálat és jelentés készítésére utasította a belügyminisztériumot, valamint kijelentette, kormánya minden kellő támogatást meg ad a tartományi rendvédelmi és biztonsági szerveknek a nyomozáshoz. 

Az erőszaknak nincs helye országunk politikájában

− zárta szavait.

A nyugati országok közül elsőként Kanada reagált a merényletre. 

Gyors felépülést kívánok Imran Hánnak és mindenkinek, aki megsebesült a mai napon

− fogalmazott Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Twitter-bejegyzésében, miután elítélte a korábbi kormányfő elleni támadást. 

Borítókép: Imran Hán korábbi pakisztáni miniszterelnök (Fotó: Reuters/Saiyna Bashir)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.