Románia használt F–16-os harci repülőgépeket vásárol Norvégiától

A katonai beszerzés 388 millió euró értékű.

MTI
2022. 11. 04. 19:01
null
Poznan, 2022. június 7. A lengyel légierõ egyik F-16-os vadászgépe a Ramstein Legacy 2022 légvédelmi gyakorlaton, amelyet a NATO légi parancsnokság integrált légi- és rakétavédelmi (IAMD) gyakorlata keretében tartanak Poznanban 2022. június 7-én. MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk Fotó: Jakub Kaczmarczyk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia 32 darab használt F–16-os harci repülőgép vásárlásáról írt alá szerződést Norvégiával – közölte pénteken a román védelmi minisztérium. A 388 millió euró értékű szerződést a román védelmi minisztérium képviselői írták alá a norvég kormányzati partnerekkel a Romtechnica vállalat székhelyén.

A megállapodás szerint a szerződés három évre szól, az első repülőgépek várhatóan 2023 végén érkeznek meg Romániába. Az F–16-osokat a román hatóságok minimum tíz évig tervezik használni.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a megállapodás két NATO-tagállam között jött létre, célja Románia védelmi kapacitásának erősítése, illetve a közös védekezéshez való román hozzájárulás növelése. Románia eddig 17 használt, új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt F–16-os Fighting Falcont vásárolt Portugáliától, ezeket 2019-ben állítottak hadrendbe. Bukarestnek legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légtere védelméhez.

Az F–16-osok mellett Románia izraeli segítséggel felújított, orosz gyártmányú MiG–21-es vadászgépeket is használ, de ezek elavultak. Márciusban egy MiG–21 Lancer lezuhanása után a román védelmi tárca néhány hétre felfüggesztette a MiG–21-esek használatát, de május óta ismét repülnek, mert nélkülük a román légierőnek nincs elég gépe a járőrözéshez.

 

Borítókép: A lengyel légierő egyik  F–16-os vadászgépe (Fotó: MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.