időjárás -2°C Aranka 2023. február 8.
logo

Szijjártó Péter: Nagy győzelem a paksi bővítés jóváhagyása

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.30. 12:42 2022.11.30. 14:36
Szijjártó Péter: Nagy győzelem a paksi bővítés jóváhagyása

Nagy győzelem Magyarország számára, hogy az Európai Bíróság az osztrák keresetet elutasítva szerdán megállapította, hogy a paksi bővítés minden szempontból megfelel a közösségi szabályoknak – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bukarestben.

A tárcavezető a NATO külügyminiszteri ülésének szünetében tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva üdvözölte, hogy a luxembourgi székhelyű bíróság elutasította Ausztria 2018-ban benyújtott keresetét, amely szerint semmissé kellene tenni a paksi beruházás európai bizottsági jóváhagyását.

Az ítéletet nagy győzelemnek nevezte Magyarország számára az energiabiztonság szempontjából, és kiemelte, hogy az Európai Bíróság elutasította a megalapozatlan támadás során felsorolt állításokat.

Az Európai Bíróság kimondta, hogy az engedélyezési folyamat teljes egészében megfelelt az európai uniós normáknak

– jelentette ki. Szijjártó Péter hangsúlyozta: 

hazánk kényesen ügyel arra, hogy a paksi beruházás megfeleljen a lehető legszigorúbb környezetvédelmi és egyéb szakmai követelményeknek, hiszen nyilvánvalóan a biztonság a legfontosabb kérdés egy atomerőmű építésekor. 

Illetve aláhúzta, hogy a luxembourgi bírák azt is kimondták: a nukleáris beruházás finanszírozása teljes mértékben megfelel az európai szabályoknak.

– Mind az engedélyezés, mind a finanszírozás szempontjából az Európai Bíróság pecsétje rajta van a paksi beruházáson – fogalmazott.

Még egy támadást tehát sikerült elhárítanunk, még egy akadályt sikerült elhárítanunk 

– tette hozzá.

A miniszter végül arra is kitért, hogy bár az EU nem rendelt el szankciókat a nukleáris energia területén, vannak olyan intézmények, bankok, sőt országok is, amelyek brüsszelebbek akarnak lenni Brüsszelnél, és mindenfajta jogtalan módon próbálják gátolni a paksi építkezést.

Ezen szereplőket arra szólította fel, hogy vegyék figyelembe a mostani verdiktet, miszerint a beruházás minden szempontból szabályszerű, és ne akadályozzák a projektet a jövőben, az ugyanis Magyarország energiaellátásának biztonságáról, a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartásáról szól.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO külügyminisztereinek második napi tanácskozására érkezik Bukarestben 2022. november 30-án (Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.