Törölték a felszólalók listájáról a francia jobboldali pártelnököt

A francia ellenzéki politikus a kormányfővel vitázott volna a parlamentben, de az utolsó pillanatban lekerült a neve a felszólalók listájáról, ami szerinte ellentétes a szabad véleménynyilvánítás jogával – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2022. 11. 23. 14:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő cenzúra történt Strasbourgban az Európai Parlamentben, november 22-én kedden ugyanis váratlanul törölték a felszólalók listájáról a jobboldali francia Nemzeti Tömörülés párt elnöke, Jordan Bardella nevét, erről ő maga számolt be a Twitteren.

A bejegyzés szerint Bardella délben vitázott volna az Európai Parlamentben Élisabeth Borne francia miniszterelnökkel, de a nevét – a francia kormány által gyakorolt nyomásra – eltávolították a felszólalók listájáról, mégpedig az utolsó pillanatban. A jobboldali politikus ezzel kapcsolatban ironikusan azt írta a közösségi oldalon, hogy az Európai Parlament a szólásszabadság elleni támadással ünnepli a fennállásának 70. évfordulóját.

Jordan Bardella később felszólalt a parlamentben, ahol említést tett róla, hogy Élisabeth Borne francia kormányfő 24 óra leforgása alatt lesöpörte az európai vitát arról, hogy a kormány ötödjére is alkalmazni kívánja az alkotmány 49.3-as cikkelyét, amely azt jelenti, hogy anélkül fogadja el a 2023-as évre vonatkozó költségvetést, hogy azt parlamenti vitára bocsátaná. Bardella arról is beszámolt, hogy a francia kormányfő sikeresen megakadályozta, hogy a Nemzeti Tömörülés párt nyilvánosan vitázzon vele az Európai Parlamentben.

A történtekkel kapcsolatban a Nemzeti Tömörülés közleményt adott ki. A párt szerint ez minden bizonnyal a francia kormány nyomására történt, mivel a francia vezetésnek módjában áll, hogy kijelölje a vitapartnereit. A párt szerint ami történt, az nem más, mint a demokrácia tagadása és a szabad véleménynyilvánítás megsértése.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Jordan Bardella (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.