Választási csalás történt Bulgáriában?

Bulgáriában – Európában egyedülálló módon – kötelezővé tették a gépi szavazást.

2022. 11. 28. 16:33
null
BELGIUM-EU-UKRAINE-POLITICS-SUMMIT-ENLARGEMENT Fotó: LUDOVIC MARIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolgár ügyészség megkezdte a vizsgálatot Kornelia Ninovának, a Bolgár Szocialista Párt elnökének azon állításával kapcsolatban, amely szerint a legutóbbi, október 2-án megtartott parlamenti választásokon manipulálták-e a gépi szavazatok eredményeit.

Korábban a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) a választási törvény módosítására nyújtott be javaslatot, amely lehetővé tenné a választóknak, hogy szabadon válasszanak az eddig alkalmazott kötelező gépi szavazás és a papíralapú urnás szavazás között. Ninováék törvénymódosítási javaslata pánikot keltett az egykori kormányzó neoliberális koalíciós partner, a Folytatjuk a Változást (PP) párt körében, akik a hónap elején még tüntetéseket is szerveztek a bolgár parlament előtt a szavazólapok visszahozatala ellen.

A múlt pénteken a törvénymódosítás javaslatának második olvasatakor Georgi Szvilenszki, a bolgár szocialisták frakcióvezető-helyettese a parlamenti szószékről a következő szavakkal fordult a Folytatjuk a változást és a szintén liberális Demokratikus Bulgária képviselőihez: 

– Megmondom, hogy a BSZP miért akarja módosítani a választási törvényt. Azért, mert önök egyszerűen ellopták a választásokat. Mert Kiril Petkov társpártelnök, volt miniszterelnök a választási kódex változásainak a tárgyalása során azzal fordult felénk, hogy vonjátok vissza a törvényjavalatot, és cserébe átadom nektek a szavazógépek kódjait. Hát ezért, tisztelt kollégáim. 

Majd folytatta: – Most csak az első mondatot mondtam ki, holnap a másodikat, szerdán és csütörtökön lesz a végső. A következő választásokon az önök frakciójában csupán 15 képviselő marad – figyelmeztetett Szvilenszki. Hozzátette: – A bolgárok papíralapú szavazócédulával szavaznak, a választási bizottságok tagjai megszámolják azokat, és önöknek már nem lesz lehetőségük és joguk a gépek kódjainak tárolására Bulgáriában.

November 25-én Kiril Petkov a parlamenti szószékről bejelentette, hogy ezen a héten rágalmazásért benyújtja keresetét a szocialista Georgi Szvilenski ellen. Vasárnap azonban Kornelia Ninova pártelnök megerősítette, hogy ő maga is hallotta a Kiril Petkov által elhangzottakat, de akkor még nem értette, milyen kódokról van szó.

A papíralapú szavazócédulákkal történő szavazásra koalíció létesült a tradicionális pártok, a Bolgár Szocialista Párt, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért és a legutóbbi választások győztese, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) között. Nagy kérdés azonban, hogy ez elvezet-e a kormányalakításhoz.

BORISZOV, Bojko
Bojko Boriszov, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép párt vezetője, volt kormányfő leadja szavazatát az előre hozott parlamenti választásokon Szófiában 2022. október 2-án  Fotó: Visar Kryeziu

Lapunk már korábban is beszámolt arról, Bulgáriában – Európában egyedülálló módon – kötelezővé tették a gépi szavazást a háromszáz főt meghaladó választási körzetekben. 

Egyes elemzések szerint a szavazógépek manipulálhatók, mivel a gépeket magáncégek raktáraiban tárolják és a szoftverekhez csak egy szűk kör emberei férnek hozzá, ezért az emberek nem bíznak a gépi szavazás hitelességében, ezzel magyarázható az alacsony választói aktivitás.

Jelenleg Bulgáriában még mindig ügyvivő kabinet kormányoz, mert a parlamentbe jutott pártok még mindig nem tudtak kormányt delegálni. Amennyiben most sem sikerül a pártoknak megegyezniük, Rumen Radev államfő újabb előre hozott parlamenti választásokat fog kiírni, addig marad az elnöki kormányzás.

Borítókép: Kiril Petkov, a Folytatjuk a Változást vezetője  (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.