A Kiribati Köztársaságban köszöntötték először az új évet

Közép-európai idő szerint 11 órakor pukkanhattak a pezsgők.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 31. 14:13
null
Sydney, 2022. december 31. Tûzijátékkal köszöntik az új évet Sydney kikötõjében 2022. december 31-én, szilveszter éjszakáján. Balról az Operaház épülete. MTI/AP-AAP/Bianca De Marchi Fotó: Bianca De Marchi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Mint minden évben, 2022-ben is a 33 korallszigetből álló, az Egyenlítő mentén elhelyezkedő Kiribatin köszöntötték először az új évet. A szigetcsoporthoz tartozó Kiritimati sziget lakói közép-európai idő szerint 11 órakor ünnepelték a 2023-as esztendő beköszöntét. 

A koronavírus-világjárvány kezdete óta először ünnepelhettek velük a világ másik részéből érkező turisták. A polinéziai szigetcsoport határait ugyanis 2020 márciusa óta nagyrészt lezárták a külföldiek elől. Kiribati idén augusztus óta fogad újra külföldi vendégeket. A 388 négyzetkilométeres korallszigeten csak néhány ezer ember él.

Egy órával később a két nagy szigetből álló Szamoai Köztársaság következett Új-Zélanddal és Tongával együtt. Szamoa a minél látványosabb tűzijáték kedvéért Új-Zélandról hívott pirotechnikai szakértőket.  A tongai királyságban sokan még mindig a Hunga Tonga nevű, tenger alatti vulkán január közepi kitörésének következményeit nyögik. A hatalmas erejű vulkánkitörés szökőárt váltott ki, és sűrű hamuréteggel borította el a szigetek egy részét.

Balinéz táncosok lépnek fel az óévet búcsúztató ünnepségen az Indonéziához tartozó Bali szigetén 2022. december 31-én Fotó: Firdia Lisnawati

Új-Zélandon, ahol az elmúlt évben a koronavírus-járvány miatt a legtöbb rendezvényt lemondták, idén először tartanak ismét újévi tűzijátékot. A látvány csúcspontja, amikor az aucklandi Sky Towerről lövik ki a petárdákat. Két órával később, 14 órakor tartják az ausztráliai Sydney-ben a hagyományos óriás tűzijátékot. A világhírű Harbour híd és az őperaház kulisszái előtt tartandó látványosságra egymillió embert várnak, világszerte pedig mintegy félmilliárdan fogják követni az eseményt. A rendezvény középpontjában egy nyolc tonna pirotechnikai eszközökből létesített szivárványvízesés áll.

Borítókép: Tűzijátékkal köszöntik az új évet Sydney kikötõjében 2022. december 31-én, szilveszter éjszakáján. Balról  az operaház épülete. (Fotó: MTI/AP-AAP/Bianca De Marchi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.