Átadták az idei Nobel-békedíjat

Egy orosz és egy ukrán emberi jogi szervezet, valamint egy belarusz emberi jogi ügyvéd kapta a legjelentősebb politikai kitüntetést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 10. 18:31
SZONJA királyné; BJALJACKI, Alesz
Oslo, 2022. december 10. Harald norvég király (j) és a felesége, Szonja királyné (b) az oslói királyi palotában fogadja Jan Racsinszkijt, a Memorial Társaság orosz emberjogvédõ szervezet igazgatóságának elnökét, Olekszandra Matvijcsukot, az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja igazgatóságának elnökét és Natallja Pincjukot, Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz aktivista feleségét (b-j) a Nobel-békedíjak átadási ünnepsége elõtt, 2022. december 10-én. Az ez évi díjat megosztva Bjaljacki, a Polgári Szabadságjogok Központja és a Memorial Társaság nyerte el. MTI/EPA/NTB/Lise Aserud Fotó: Lise Aserud
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták az idei a Nobel-békedíjat a norvég fővárosban, Oslóban, a városházán szombaton.

A világ legjelentősebb politikai kitüntetését a betiltott orosz Memorial emberi jogi szervezet, a kijevi Polgári Szabadságjogok Központja (CCL) és a bebörtönzött belarusz emberi jogi ügyvéd, Alesz Bjaljacki, a Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezet alapítója kapta.

A CCL elnöke, Olekszandra Matvijcsuk és a Memorial vezetője, Jan Racsinszkij személyesen vehette át a kitüntetéseket és okleveleket. A másfél éve börtönben ülő Alesz Bjaljackinak a hatóságok nem engedélyezték a részvételt az ünnepségen. Őt felesége, Natalja Pincsuk képviselte.

A díjazottakat a hatalmon lévőket bíráló és az alapvető polgári jogok védelmében végzett sokéves munkájukért tüntették ki. A csoportok sokat tettek azért, hogy dokumentálják a háborús bűnöket, az emberi jogok megsértését és a hatalommal való visszaélést − mondta a díj zsűrije.

Együttesen bizonyítják a civil társadalom jelentőségét a béke és a demokrácia szempontjából

− mondta Berit Reiss-Andersen, a norvég Nobel-bizottság elnöke.

Borítókép: Harald norvég király (j) és a felesége, Szonja királyné (b) az oslói királyi palotában fogadja Jan Racsinszkijt, a Memorial Társaság orosz emberjogvédõ szervezet igazgatóságának elnökét, Olekszandra Matvijcsukot, az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja igazgatóságának elnökét és Natallja Pincjukot, Alesz Bjaljacki bebörtönzött belarusz aktivista feleségét (b-j) a Nobel-békedíjak átadási ünnepsége elõtt, 2022. december 10-én  (Fotó: MTI/EPA/NTB/Lise Aserud)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.