Az Európai Unió bürokratikusságát kritizálták jobboldali vezetők

Szerintük elhibázott az EU migrációs politikája is.

Magyar Nemzet
2022. 12. 03. 17:16
MELONI, Giorgia
Róma, 2022. november 22. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök sajtóértekezletet tart Rómában 2022. november 22-én, miután a minisztertanács jóváhagyta a kormány 2023. évi költségvetés-tervezetét, amely egy 35 milliárd euró értékû mentõcsomagot is tartalmaz a szorult helyzetbe került lakossági és az üzleti energiafogyasztók számára. A költségvetési tervet még a parlamentnek jóvá kell hagynia. MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

Meloni a kétnapos konferenciát záró, Álmaink Európája című panelbeszélgetésben szerepelt felszólalóként, és online jelentkezett be oda Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke is, valamint beszédet mondott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Meg kell találni a közös megoldást az EU-ba történő bevándorlásra – hangsúlyozta Meloni. Az uniónak védenie kell külső határait, „nem kényszerítheti lakosait az illegális bevándorlók tömegeinek befogadására” – tette hozzá. Kijelentette:

szolidaritásunkat csak azoknak kell megadnunk, akik valóban fenyegetés és üldöztetés elől menekülnek.

A demográfiai problémákkal kapcsolatban Meloni kiemelte a család védelmének fontosságát.

Az ukrajnai háborúról beszélve az EU- és a NATO-tagállamok közös érdekének és kötelességének nevezte Ukrajna további katonai és pénzügyi támogatását.

A háború gazdasági következményeit említve a szállítási láncok lerövidítését, a vállalkozások „túlzott szabályozásának és megadóztatásának” lazítását szorgalmazta.

Arra szólította fel a konferencia résztvevőit, hogy védjék meg a közösen vallott értékeket.

Ne féljetek a józan ész hangján beszélni, védeni országaink szabadságát és jólétét

– hangoztatta. Meggyőződését fejezte ki, hogy „Európa jövője konzervatív lesz”.

Santiago Abascal úgy látta: a mai EU „radikálisan eltér attól, amelyet alapító atyái elképzeltek”, mára „eltorzították a partnerség szellemét, elárulták a szubszidiaritás és a szabadság alapelveit”. Hozzátette, „a brüsszeli elit bürokratikus képződménnyé alakította át” az EU-t, amelynek „legfőbb eszköze most a nyomásgyakorlás és a zaklatás”.

A VOX elnöke bírálta az EU migrációs politikáját, mert szerinte tönkreteszi a városok biztonságát, a nemzetek jólétét. Kifogásolta „a kormányok szuverén döntéseit érő támadásokat” az EU részéről, és Brüsszel „családellenes politikáját” is.

Morawiecki a közel félórás beszédében kiemelte: az európaiak sorsát a következő évtizedekben az fogja meghatározni, „hogy a szabadság és a szolidaritás elvén összetartó, republikánus közösségként” felfogott Európát akarnak-e, vagy „központosított, bürokratikus intézményrendszerként” értelmezik az EU-t.

Meghatározó lesz az is, hogy Európa nagy, fontos globális, transzatlanti szereplő akar-e lenni, vagy ellenkezőleg, e világ nagyjainak, különösen a nagy, veszélyes (…) barbár szomszédjának, Oroszországnak kiszolgáltatott térséggé válik

 – magyarázta.

Morawiecki szerint Európa erejét „az egymással együttműködő erős, szuverén államok adják”.

 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök sajtóértekezletet tart Rómában 2022. november 22-én, miután a minisztertanács jóváhagyta a kormány 2023. évi költségvetés-tervezetét. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.