Benjamin Netanjahu bemutatta új kormányát

A kneszet mellett tüntetés zajlott, melynek résztvevői igyekeztek megzavarni a parlament ülését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 29. 12:42
NETANJAHU, Benjámin; LAPID, Jaír
Jeruzsálem, 2022. június 30. Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök felszólal az izraeli parlamentben, a kneszetben 2022. június 30-án, miután a 120 képviselõ többsége, 92-en ellenszavazat nélkül megszavazta a parlament feloszlatásáról szóló törvényjavaslat végsõ, harmadik változatát is, és éjféltõl a koalíciós megállapodás rotációs egyezségének megfelelõn átmeneti kormány élén Jaír Lapid, a centrista Van jövõ párt vezetõje átveszi a kormányfõi hivatalt Naftali Bennettõl. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahu csütörtökön az izraeli parlamentben (kneszet) ismertette programját, és bemutatta a kabinet tagjait, miközben az épület közelében tömegek tüntettek a nap folyamán felesküdő új koalíciós kormány ellen.

Netanjahu felvázolta hatodik kormányának három legfőbb irányelvét: Irán nukleáris programjának leállítását, az ország infrastruktúrájának fejlesztését a periférikus területek jobb bekapcsolásával, valamint a belbiztonság és a kormányzás megerősítését.

 A kormányprogram bemutatását a parlamenten kívül a tüntetők dobolása, trombitálása, megafonos bekiabálása kísérte.

A több mint harminc miniszter végső névsorát csak az utolsó pillanatban tették közzé. A fontosabb tárcák közül a Likud párt politikusai közül Joáv Galant lett a védelmi, Joáv Kis az oktatási, Jarív Levin az igazságügyi, Nir Barkat a gazdasági, Chajim Katz a turisztikai, Idit Szilman a környezetvédelmi és Slomó Karai a hírközlési miniszter. Csak csütörtök délre lett világos, hogy Eli Kohen és Jiszrael Katz – ugyancsak a Likud pártból – felváltva lesznek külügy-, illetve energiaügyi miniszterek, s Kohen kezdi az első két évet a külügyi tárcánál.

A bel- és egészségügyi minisztériumot a keleti vallásosok Sasz pártjának vezetője, Arije Deri kapta, aki a második két évben a pénzügyek felett fog rendelkezni.

Az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártja két tárcát kapott.

A pénzügyminiszter, egyúttal a ciszjordániai ügyek minisztere a védelmi minisztériumban Becalel Szmotrics, a Vallásos Cionizmus nevű jobboldali telepespárt jelöltje lesz. A párt még további két tárcát kapott.

A jobboldali Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű párt vezetője, Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter lesz. Ez a párt is még két tárcát irányíthat.

 

Borítókép: Benjamin Netanjahu felszólal az izraeli parlamentben, a kneszetben 2022. június 30-án (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.