időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Helyreállnak a diplomáciai kapcsolatok Magyarország és Örményország között

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.01. 18:59 2022.12.01. 19:00
Helyreállnak a diplomáciai kapcsolatok Magyarország és Örményország között

Megállapodás született a magyar–örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter a lengyelországi Lódzba, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának ülésére utazott, és közösségi oldalára feltöltött bejegyzése szerint tárgyalt Ararat Mirzoján örmény külügyminiszterrel is.

 

Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett arra: több mint tíz esztendeje, hogy megszakadtak a magyar–örmény diplomáciai kapcsolatok.

 

 

Több előkészítő tárgyalás és kölcsönös gesztusok után azonban a mai napon örmény külügyminiszter kollégámmal megállapodtunk diplomáciai kapcsolataink helyreállításáról. Két keresztény ország esetében ez így helyes

 

– írta a miniszter.

Szijjártó Péter jelezte: a következő lépés a nagykövetek kölcsönös kinevezése lesz. Fontos összekötő kapocs a két ország között a Magyarországon élő örmény nemzeti közösség, amelynek támogatását a magyar kormány az elmúlt időben jelentősen megnövelte – írta a miniszter, hozzátéve, a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása megnyitja az utat a kereskedelmi, kulturális, oktatási és turisztikai együttműködés előtt. Örményország 2012-ben azután függesztette fel egyoldalúan diplomáciai kapcsolatát Magyarországgal, hogy hazánk kiadta az Örményországgal amúgy is ellenséges viszonyt ápoló Azerbajdzsánnak az azeri Ramil Safarovot, aki 2004-ben, egy budapesti NATO-nyelvtanfolyamon éjszaka álmában egy baltával meggyilkolta örmény katonatársát, Gurgen Margarjánt.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ararat Mirzoján örmény külügyminiszter a lengyelországi Lódzban 2022. december elsején. (Fotó: Facebook)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.