Helyreállnak a diplomáciai kapcsolatok Magyarország és Örményország között

A kapcsolatok több mint tíz éve szakadtak meg, miután hazánk kiadott egy örmény katonát meggyilkoló azeri katonát Azerbajdzsánnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 01. 18:59
Szijjártó Péter és Ararat Mirzoján örmény külügyminiszter a lengyelországi Lódzban 2022. december elsején. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállapodás született a magyar–örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter a lengyelországi Lódzba, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának ülésére utazott, és közösségi oldalára feltöltött bejegyzése szerint tárgyalt Ararat Mirzoján örmény külügyminiszterrel is.

 

Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett arra: több mint tíz esztendeje, hogy megszakadtak a magyar–örmény diplomáciai kapcsolatok.

 

 

Több előkészítő tárgyalás és kölcsönös gesztusok után azonban a mai napon örmény külügyminiszter kollégámmal megállapodtunk diplomáciai kapcsolataink helyreállításáról. Két keresztény ország esetében ez így helyes

 

– írta a miniszter.

Szijjártó Péter jelezte: a következő lépés a nagykövetek kölcsönös kinevezése lesz. Fontos összekötő kapocs a két ország között a Magyarországon élő örmény nemzeti közösség, amelynek támogatását a magyar kormány az elmúlt időben jelentősen megnövelte – írta a miniszter, hozzátéve, a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása megnyitja az utat a kereskedelmi, kulturális, oktatási és turisztikai együttműködés előtt. Örményország 2012-ben azután függesztette fel egyoldalúan diplomáciai kapcsolatát Magyarországgal, hogy hazánk kiadta az Örményországgal amúgy is ellenséges viszonyt ápoló Azerbajdzsánnak az azeri Ramil Safarovot, aki 2004-ben, egy budapesti NATO-nyelvtanfolyamon éjszaka álmában egy baltával meggyilkolta örmény katonatársát, Gurgen Margarjánt.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ararat Mirzoján örmény külügyminiszter a lengyelországi Lódzban 2022. december elsején. (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.