Ketten meghaltak a perui tüntetések következtében

A politikai botrányt Pedro Castillo államfő leváltása és őrizetbe vétele váltotta ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 12. 8:58
null
Fotó: Martin Mejia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer tüntető vonult az utcákra országszerte Peruban helyi idő szerint vasárnap a politikai válság miatt, legalább ketten meghaltak, 26-an megsérültek, a leginkább forrongó térségekben szükségállapotot rendeltek el. A tiltakozók Dina Boluarte, az új elnök lemondását követelték, valamint új választásokat, hogy az elnököt és a kongresszust leválthassák.

Sokan Pedro Castillo volt elnök szabadon bocsátásáért demonstráltak. A balközép elnököt a törvényhozók szerdán mozdították el, amikor egy vádemelési szavazás előtt a kongresszus feloszlatását kezdeményezte.

A tiltakozások hatására Boluarte hétfői televíziós beszédében bejelentette, javaslatot terjeszt be az előrehozott választásokról, melyeket így 2024-ben tartanának meg.

A hét végén az elnök még azt hangoztatta, ki akarja tölteni elődje 2026-ig szóló mandátumát.

Mindeközben ugyancsak hétfő reggel a törvényhozás jóváhagyta a Castillót a mentelmi jogtól megfosztó javaslatot.

Eközben tiltakozásokat jelentettek a fővárosból, Limából is, ahol több száz demonstráló ellen a rendőrök könnygázt is bevetettek. Különösen komoly megmozdulások voltak vidéken, ahol a szegény andoki körzetből származó, korábban tanárként dolgozó Castillóra sokan szavaztak.

 

A tüntetők felgyújtottak egy rendőrségi épületet, megrongáltak egy kis repülőteret, melyet a hadsereg is használ, valamint az utcákra vonultak.

 

Egy 15 éves fiú belehalt a sérüléseibe, amelyeket a tüntetésen szenvedett el Andahuaylas hegyvidéki településen – közölte Maria Taipe Coronado képviselő, miközben szenvedélyesen követelte Boluarte lemondását.

A média egy másik halálesetről is beszámolt ugyanazon településről, részletek azonban egyik esetben sem derültek ki. A helyi kórház igazgatója, Anthony Gutierrez a rádiónak azt mondta, a másik elhunyt 18 éves volt. Legalább 26-an megsérültek a jelentések szerint.

A 60 éves Boluartét a hét közepén gyorsan beiktatták hivatalába Castillo helyére, akit lázadás vádjával letartóztattak.

 

Borítókép: Pedro Castillo elmozdított perui elnök tüntető támogatóinak egyike Castillo az én elnököm jelentésű feliratot mutat a törvényhozás, a kongresszus limai épületének közelében 2022. december 9-én. (Fotó: MTI/AP/Martin Mejia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.