Kijev szerint januárban újabb orosz offenzíva indul

Tisztviselők szerint a támadást a Donyec-medencéből indíthatják, és célpont lehet az ukrán főváros is

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 16. 11:25
ZELENSZKIJ, Volodimir
Herszon, 2022. november 14. Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) ukrán katonai vezetõkkel tárgyal az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 14-én. A város nyolc hónapos megszállása november 11-én ért véget, amikor az orosz fegyveres erõk befejezték egységeik visszavonását Herszon városából és átcsoportosítását a Dnyeper folyó bal partjára. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb offenzívát indíthat Oroszország a jövő év elején, és újból megpróbálhatja bevenni Kijevet – figyelmeztettek ukrán politikai és katonai vezetők.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők parancsnoka, valamint Olekszandr Szurszkij, a szárazföldi erők parancsnoka a The Economist című gazdasági folyóiratnak nyilatkozott.

Az offenzívát a Donyec-medencéből indíthatják, és része lehet egy ukrán főváros elleni újabb szárazföldi támadás

– mondták a tisztségviselők.

Oroszország a háború elején megpróbálta elfoglalni Kijevet, de nem járt sikerrel.

„Az oroszok kétszázezer fővel akarják frissíteni csapataikat. Kétségem sincs afelől, hogy újra megkísérlik Kijev bevételét” – idézte a lap Zaluzsnijt. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a The Guardian című brit napilapnak csütörtökön azt mondta: egyre több a bizonyíték arra, hogy Oroszország átfogó, új offenzívát tervez. Véleménye szerint erre februárban kerülhet sor, amikor az Oroszország által októberben besorozott háromszázezer katona fele befejezi a kiképzést.

Jelenleg az ukrán és az orosz fél is kizárt egy karácsonyi tűzszünetet, és nem zajlik tárgyalás kettejük között a harcok befejezéséről. A február 24-én kezdődött ukrajnai háború a legnagyobb európai konfliktus a második világháború óta, amelyben tízezrek vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá és városokat tettek a földdel egyenlővé.

 

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) ukrán katonai vezetőkkel tárgyal az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 14-én. A város nyolc hónapos megszállása november 11-én ért véget, amikor az orosz fegyveres erők befejezték egységeik visszavonását és átcsoportosítását a Dnyeper folyó bal partjára (Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.