időjárás 4°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Lukasenka: A Nyugat megtámadta volna Oroszországot

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.09. 17:54 2022.12.09. 18:16
Lukasenka: A Nyugat megtámadta volna Oroszországot

Minszknek olyan értesülései vannak, amelyek szerint a nyugati országok hadműveletet indítottak volna Oroszország ellen, ha 2020-ban Belaruszban sikerül az államcsíny − jelentette ki pénteken egy orosz televízióműsorban Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök.

Önök [a Nyugat] erre készültek. Ezt mi pontosan tudjuk. [Az orosz elnöknek, Vlagyimir] Putyinnak elmondtam, hogy rövidesen közzétesszük ezeket a tényeket: a 2020. évi fehéroroszországi lázadás után, ha az kiszélesedett volna, a Szmolenszki terület határára vonultak volna a NATO-val, megragadták volna nálunk a hatalmat, és háborút indítottak volna Oroszország ellen a Donyec-medencéből. (.) 2021–2022-ben megkezdődött volna a háború

− mondta a Rosszija-24 televízióban Pavel Zarubin újságíró kérdésére válaszolva Lukasenka a Moszkva, Kreml, Putyin című műsorban.

2020. augusztus 9-én vitatott tisztaságú elnökválasztást tartottak Belaruszban, ahol a központi választási bizottság hivatalos végeredménye szerint a hatodik mandátumáért induló egykori állami gazdasági igazgató, Lukasenka több mint 80 százalékkal végzett az első helyen. A szavazás után a fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja hivatalos nyomásra Litvániába menekült, a kormány pedig lecsapott a tüntetésekre, és több mint 35 ezer demonstrálót őrizetbe vett. Minszk váltig állította, hogy a tüntetéseket külföldről koordinálják.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz (jobbra) és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök megbeszélést folytat Szocsiban 2022. szeptember 26-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Gavril Grigorov)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.