Magas rangú amerikai delegáció járt Kínában

A két nagyhatalom között az utóbbi években feszültté vált a viszony több vitás kérdés miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 12. 14:44
BIDEN, Joe; HSZI Csin-ping
Bali szigete, 2022. november 14. Hszi Csin-ping kínai (b) és Joe Biden amerikai elnök kétoldalú találkozója a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezetõ feltörekvõ országát, valamint az Európai Uniót tömörítõ húszas csoport, a G20 csúcstalálkozója elõtt az indonéziai Bali szigetén fekvõ Nusa Dua luxusüdülõhelyen 2022. november 14-én. MTI/EPA/Hszinhua Fotó: Li Hszüe-zsen
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magas rangú, kétfős amerikai delegáció érkezett Kínába, ahol a két ország kapcsolatairól egyeztettek, valamint kitértek Tajvan ügyére is – jelentette Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő hétfőn.

A Daniel Kritenbrink délkelet-ázsiai ügyekért felelős külügyi államtitkárból és Laura Rosenbergerből, a Fehér Ház Kínáért és Tajvanért felelős tanácsának igazgatójából álló küldöttség vasárnap és hétfőn Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettessel is találkozott.

A felek mélyreható, konstruktív és átfogó egyeztetéseket folytattak azon konszenzusok alapján, amelyeket Hszi Csing-ping kínai elnök és amerikai partnere, Joe Biden értek el bali találkozójukon

– tájékoztatott a kínai külügyi szóvivő. Hozzátette: egyetértettek abban is, hogy a megbeszéléseket folytatni kell. A mostani delegáció egyúttal előkészítette Antony Blinken amerikai külügyminiszter 2023 elejére tervezett kínai útját is.

Biden és Hszi a G20-országcsoport Balin rendezett csúcstalálkozójának keretein belül találkozott. Ennek során az amerikai elnök azt hangoztatta, hogy nem szükségszerű a hidegháború, kínai partnere pedig leszögezte, hogy Pekinget és Washingtont több dolog köti össze, mint amennyi elválasztja.

A két nagyhatalom között az utóbbi években feszültté vált a viszony több vitás kérdés – például a hszincsiangi ujgurok emberi jogi helyzete és a kereskedelem terén folytatott versengés – miatt.

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerikai elnök kétoldalú találkozója az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 14-én (Fotó: MTI/EPA/Hszinhua)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.