időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Nagyszabású politikai gyűlést hívott össze Kim Dzsong Un

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.01. 08:46 2022.12.01. 09:27
Nagyszabású politikai gyűlést hívott össze Kim Dzsong Un

Még az év vége előtt nagyszabású politikai gyűlést akar Kim Dzsong Un észak-koreai vezető – közölte az ország hivatalos médiája csütörtökön. A kommunista állam vezetője a kormányzó Munkáspárt politikai bizottságának ülésén elnökölt, ahol a tagok áttekintették az állami politika végrehajtását 2022-ben, és úgy döntöttek, a párt központi bizottsága nagyszabású gyűlést tart decemberben. Az időpontot nem jelölték ki.

 

Az elmúlt években Kim Dzsong Un a decemberi vagy január eleji gyűléseken az államügyeket tekintette át, bemutatta a legfontosabb gazdasági és külpolitikai célokat, katonai fejlesztéseket. Az újévi beszédeket 2020 óta nem tartja meg, ezeken a gyűléseken teszi meg a legfontosabb bejelentéseket.

 

A szerdai phenjani találkozón Kim Dzsong Un kitartott amellett, hogy mind a nemzetközi, mind a belső színtéren „példátlan nehézségeket” győzött le országa idén, hogy előrelépjen a fejlődésben, és emelje állama „presztízsét és becsületét” – írta a Koreai Központi Hírügynökség. A jelentés szerint Kim Dzsong Un szerdán nem beszélt arról, hogy mit vitatnak meg a párt plenáris ülésén, és sem Washingtonnal, sem Szöullal kapcsolatban nem tett bíráló megjegyzést, 2023-at pedig kulcsfontosságúnak nevezte a tavalyi pártkongresszuson kitűzött célok megvalósítása szempontjából.

Borítókép: a KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.