Peruban bemutatták az új kormányt a politikai válság közepette

Pedro Castillo előző elnököt szerdán vették őrizetbe. Szabadon engedéséért országszerte tüntetnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 11. 9:52
null
Fotó: Martin Mejia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismertette az új perui kormány összetételét helyi idő szerint szombaton Dina Boluarte perui elnök, akit elődje, a baloldali Pedro Castillo elmozdítása után iktattak be.

A miniszterelnöki tisztséget Pedro Angulo volt államügyész kapta, aki a korrupció elleni harcáról vált ismertté. A védelmi minisztérium élére az az Alberto Otatola került, aki egyszer már vezette ezt a tárcát. A 17 miniszterből nyolc nő.

Beszédében Boluarte leszögezte, az új kormány nyitott lesz a párbeszédre, és a latin-amerikai ország gazdaságának talpra állítását és társadalmi igazságosságot ígért

A nemzeti egységkormány minden perui érdekét szem előtt tartja majd

 – fogalmazott.

Castillót szerdán vették őrizetbe, néhány órával azt követően, hogy bejelentette, feloszlatja a kongresszust, és új választásokat követel az elmozdítására indult harmadik törvényhozási kísérlet közepette. Az elnök elmozdítására a 130 tagú kongresszusban 101 képviselő szavazott hat ellenében és tíz tartózkodás mellett. Az addig az alelnöki tisztséget betöltő Boluartét már szerdán beiktatták hivatalába. 

A belpolitikai válság és elnökváltás után katonai ünnepségen jelent meg először a nyilvánosság előtt Dina Boluarte, Peru első női elnöke.

A dél-amerikai országban az elmúlt hat évben hat államfő váltotta egymást: az alkotmányba foglalt, úgynevezett tartós morális alkalmatlanságról szóló klauzula lehetővé teszi, hogy a kongresszus leváltsa az elnököt, jóllehet szakértők szerint a záradék sokféleképpen értelmezhető, a törvényhozók így szinte bármilyen alapon élhetnek az elnök elmozdításának jogával.

A főügyészség az alkotmányos rend felforgatásával vádolja és lázadás, illetve összeesküvés gyanúja miatt indított vizsgálatot Castillo ellen. 

Ügyvédje szerint a volt elnököt önkényesen mozdították el a hatalomból, és koholtnak nevezte a védence terhére rótt vádakat. A bíróság hétnapos vizsgálati őrizetét rendelte el.

A héten több helyen megmozdulások robbantak ki Castillo mellett, a tiltakozások azóta sem csitultak. Helyszíni beszámolók szerint Arequipa, Ica és Tacna környékén a tiltakozók úttorlaszokat állítottak fel, és Castillo szabadon engedését követelik. Tüntetéseket jelentettek a fővárosból, Limából is.

 

Borítókép: Pedro Castillo elmozdított perui elnök tüntető támogatóinak egyike Castillo az én elnököm jelentésű feliratot mutat a törvényhozás, a kongresszus limai épületének közelében 2022. december 9-én (Fotó: MTI/AP/Martin Mejia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.