Terrorizmus miatt ítéltek el Albániában egy iráni férfit

A két ország közötti kapcsolat az utóbbi időben kimondottan feszültté vált.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 15. 19:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terrorizmus vádjával tíz év börtönbüntetésre ítélt egy iráni férfit Albániában a szervezett bűnözés és korrupciós ügyek kivizsgálásával foglalkozó bíróság, amely csütörtökön számolt be erről. A bíróság többek között terrorcselekmények finanszírozásában és terrorszervezetekben való részvétel miatt találta bűnösnek a férfit. Az elítélt életkoráról, lakóhelyéről semmilyen információt sem osztottak meg, mint ahogy arról sem, hogy mikor érkezett a balkáni országba.

Bijan Pooladrag minden ellene felhozott vádpontban ártatlannak vallotta magát. Az első fokon hozott ítélet nem jogerős, így a vádlott fellebbezést nyújhat be ellene.

Az iráni férfit két évvel ezelőtt tartóztatták le kémkedés vádjával. A vádirat szerint Pooladrag az iráni Mudzsahedin-i-Halk (MEK) csoport tagjairól gyűjtött információt. A MEK korábbi főhadiszállása Irakban volt egészen 2014-ig, amikor a balkáni országba helyezték át az irányítóközpontot. Akkor a mintegy háromezer tagot számláló csoport tagjai Albániába menekültek. Az elítélt feltehetően három évvel ezelőtt, 2019-ben lépett ki a szervezetből.

Az albán–iráni kapcsolatok 2014 után kezdtek megromlani, nem sokkal azután, hogy Albánia befogadta a MEK-csoport tagjait, amit Irán nem nézett jó szemmel. A két ország közötti, feszültté vált kapcsolatrendszer tovább romlott, miután Albánia 2018-ban és 2020-ban kiutasított négy iráni diplomatát nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva. 

A két ország közötti diplomáciai kapcsolat idén szeptemberben jutott mélypontra, amikor Albánia minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Iránnal, mert az közel tucatnyi kibertámadást hajtott végre több kormányzati digitális szolgáltatás és weboldal ellen.

A tizenöt kibertámadás miatt átmenetileg szüneteltek az albán kormányzat egyes digitális szolgáltatásai. Tirana állami agressziónak minősítette a történteket. A két ország közötti kapcsolat azóta sem javult, mert Albánia újabb iráni kibertámadásokról számolt be azóta is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.