Újraindult a forgalom a szerb–koszovói határ legnagyobb, medarei átkelőhelyén

Az utóbbi napokban az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt nyomást gyakorolt Szerbiára és Koszovóra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 29. 16:26
VUCIC, Aleksandar
Mitrovica, 2022. december 29. Kiégett teherautó roncsa az észak-koszovói Mitrovicában 2022. december 29-én. Aleksandar Vucic szerb elnök bejelentette az észak-koszovói, többségében szerbek lakta területeken emelt barikádok lebontását. Az elmúlt három hétben szerbek tucatnyi barikádot emeltek Koszovó északi részén, elzárva az utat többek között két szerbiai határátkelõ felé. Az akcióval a koszovói rendõrség egy volt szerb tagjának letartóztatása ellen tiltakoztak, aki a hatóságok szerint választási tisztségviselõkre támadt. MTI/AP/Bojan Slavkovic Fotó: Bojan Slavkovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újraindult a forgalom csütörtökön a szerb–koszovói határ legnagyobb, medarei átkelőhelyén. A koszovói hatóságok néhány órával azután nyitották meg az átkelőt, hogy Alekszandar Vucsics szerb elnök bejelentette a koszovói szerbek által felépített barikádok lebontását.

Az úttorlaszok jelentős része csütörtök délelőtt még a helyén volt, így a többi határátkelő továbbra is zárva van, de a torlaszok eltávolítása megkezdődött. 

A Koszovó északi részén élő szerb kisebbség december 10. óta tiltakozott a határátkelőkhöz vezető utak elzárásával a koszovói kormány azon bejelentése miatt, hogy a koszovói rendőrség letartóztatta egy volt szerb tagját. A volt rendőr a hatóságok szerint választási tisztségviselőkre támadt, és tettét azzal indokolta, hogy a hatóságok továbbra is le akarják cserélni a függetlenség kikiáltása előtt kiadott szerb rendszámtáblákat, amit a koszovói szerbek nem hajlandók végrehajtani.

Az utóbbi napokban az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt nyomást gyakorolt a két országra annak érdekében, hogy csökkenjen a szerb hadsereg készültségbe helyezése óta kialakult feszültség, ami a tervezett rendszámtáblacsere miatt alakult ki.

Koszovó északi részén mintegy ötvenezer szerb él, akik nem ismerik el a pristinai kormányt, és továbbra is Belgrádot tartják fővárosuknak. A többségében albánok lakta Koszovó 1998-ig Szerbia egyik tartománya volt, majd a függetlenségének kikiáltása után kirobbant háború után 1999-ben vált független állammá.

 

Borítókép: Kiégett teherautó roncsa az észak-koszovói Mitrovicában 2022. december 29-én. Az elmúlt három hétben szerbek tucatnyi barikádot emeltek Koszovó északi részén, elzárva az utat többek között két szerbiai határátkelő felé (Fotó: MTI/AP/Bojan Slavkovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.