2023-ig készül el a hazánkat Szlovákiával összekötő Ipoly-híd

Szijjártó Péter: A közös sikertörténetek nem csak politikai jelentőséggel bírnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 02. 13:15
SZIJJÁRTÓ Péter; DOLEZAL, Andrej
Ipolydamásd, 2021. július 2. Andrej Dolezal szlovák közlekedési és építésügyi miniszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Ipolydamásd és a felvidéki Helemba (Ch¾aba) közötti Ipoly-híd alapkõletételi ünnepségén 2021. július 2-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter

Szijjártó Péter: A közös sikertörténetek nem csak politikai jelentőséggel bírnak.

Szlovákia mára a harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere lett Magyarországnak, a válság ellenére is tízmilliárd euró közelében maradt a két ország kereskedelmi forgalma

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken, Ipolydamásdon az Andrej Doležal szlovák közlekedési és építésügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter az Ipolydamásd és Helemba közötti Ipoly-híd alapkőletételi ünnepségén elmondta, a Szlovákiába befektetett magyar tőke 2010-hez képest 64 százalékkal növekedett, ami azt mutatja, hogy a két ország kapcsolatainak javításába az elmúlt tizenegy évben befektetett energia megtérült.

– Magyarország és Szlovákia között soha nem volt olyan jó kapcsolat, mint ma – fűzte hozzá a miniszter. Szijjártó Péter elmondta: a kapcsolatok javításának a kulcsa, hogy közös sikereket értek el az elmúlt években, amelyek a kölcsönös bizalom kialakulásához vezettek. Hozzátette, hogy a közös sikertörténetek nemcsak politikai jelentőséggel bírtak, megkönnyítették a magyar és szlovák emberek mindennapi életét is.

Rétvári Bence KDNP-s országgyűlési képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Andrej Doležal szlovák közlekedési és építésügyi miniszter, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Ipolydamásd és a felvidéki Helemba közötti Ipoly-híd alapkőletételi ünnepségén
MTI/Komka Péter

A miniszter kitért arra, hogy a magyar–szlovák határon jelenleg 35 helyen lehet szabályszerűen átkelni, ebből tíz átkelési pontot a 2010 utáni magyar kormány épített. Hozzátette, hogy tavaly átadták a komáromi hidat, majd azóta a két ország keleti és nyugati felében a magasfeszültségű hálózatokat összekötő interkonnektorokat, és jelenleg a gázvezetékek kapacitásnövelése van folyamatban.

– A jövőt a Duna-hidak és az Ipoly-hidak építése jelenti, ezért arra fogunk koncentrálni, hogy növeljük a két ország összeköttetéseinek számát

– fűzte hozzá Szijjártó Péter. A miniszter azt mondta, hogy az Ipolydamásd és Helemba közötti Ipoly-híd 58 méter hosszú, 12 méter széles, kerékpárúttal ellátott lesz, 1,6 milliárd forintba kerül, és már 2023 elején állnia kell. Hozzátette, hogy 2023-ig ezen a hídon kívül még öt átkelési pont létesül a két ország között, két Ipoly-híd, egy kerékpáros híd a Duna fölött, egy kompösszeköttetés és létrejön egy útösszeköttetés is.

Andrej Doležal és Szijjártó Péter
Fotó: MTI/Komka Péter

Andrej Doležal arról beszélt, hogy a hidak nemcsak infrastrukturális összeköttetést nyújtanak, segítik a munkaerő mobilitását, segítik a kulturális rendezvények bővítését és fejlesztik az idegenforgalmat is. Hozzátette, hogy mindenképpen szeretnék felgyorsítani az átkelők szlovákiai részének építését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.