Alekszandar Vucsics szerint az orosz magánhadsereg tisztességtelenül toboroz Szerbiában

Szerbia befogadott mindenkit, aki Oroszországból érkezett, de nem tisztességes, hogy a Wagner orosz magánmilícia embereket toboroz az országban, és a szerb állampolgárok egyébként sem vehetnek részt külföldi harcokban, azt tiltja a törvény – hangsúlyozta Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök a belgrádi Happy Televízióban hétfő este.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 17. 14:33
VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2023. január 4. Aleksandar Vucic szerb elnök évenkénti sajtóértekezletén Belgrádban 2023. január 4-én. MTI/EPA/Andrej Cukic Fotó: Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így reagált arra az államfő a hírre, miszerint a Wagner toborzást folytat Szerbiában, a Russia Today orosz állami portál pedig rendszeresen közli a toborzó felhívásokat ukrajnai harcra, és a jelentkezőknek vonzó ellentételezést kínál. Alekszandar Vucsics ugyanakkor tagadta, hogy a Wagner-csoport tagjai az országban tartózkodnának.

 

A szerb elnök szerint az orosz hozzáállás nem tisztességes a baráti Szerbiával szemben annak fényében, hogy köztudott: Szerbia tiltja a részvételt külföldi harcokban.

 

A hatályos törvények szerint a külföldi harcokban részt vevő szerb állampolgárokra hazatérésüket követően súlyos, akár tíz évig terjedő börtönbüntetés várhat. Szerb állampolgárok 2014 és 2015 során, a Krím elcsatolását követően is harcoltak már az oroszok oldalán az ukránok ellen.

A Wagner zsoldoscsoportot és alapítóját, Jevgenyij Prigozsint évek óta amerikai szankciók sújtják, és Washington az utóbbi időben további erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a Wagner ne tudjon fegyverekhez jutni. Az Egyesült Államokon kívül más nyugati országok és ENSZ-szakértők is számos, afrikai országokban elkövetett jogsértéssel vádolják a csoport fegyvereseit. Hírszerzési jelentések szerint a csoport többtucatnyi országban aktív, főként Afrikában.

Az európai uniós tagjelölt Szerbia nem csatlakozott a Moszkva elleni szankciókhoz. Szerbiát és Oroszországot vallási, történelmi és kulturális kapcsolatok kötik össze, és Belgrád teljes mértékben az orosz földgázellátástól függ.

A Wagner-csoport olyan katonai magánvállalat – magánhadsereg– , amely „profitorientált alapon olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyeket korábban a nemzeti hadseregek végeztek. Ellátnak katonai kiképzést, hírszerzést, logisztikát, támadóharcot, illetve a konfliktuszónán belüli biztonsági feladatokat” – fogalmaz a Biztonságpolitika.hu összefoglalója. Félkatonai szervezetként az orosz kormánnyal együttműködik Oroszország külső érdekeinek védelméért.

Borítókép: Alekszandar Vucsics (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.