Kenőpénzek, ajándékok és luxusnyaralás

Az egykori olasz törvényhozó, Pier Antonio Panzeri és családja egy ötcsillagos marrákesi szállodában töltötte volna az ünnepeket. Az utazást állítólag a marokkói kormány fizette. Ehelyett azonban őt és családját is letartóztatták. Az Indexen olvasható cikk górcső alá vette az újabb uniós korrupciós botrány részleteit.

Magyar Nemzet
Forrás: Index.hu2023. 01. 12. 6:54
EP-084766A_DROI_PRESS-POINT DROI Press point on ' Human rights situation in the Arab Peninsula ' with Hatice CENGIZ, fiancée of the late Saudi journalist Jamal Ahmad KHASHOGGI Fotó: Európai Parlament/Jan VAN DE VEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Panzeri központi figurájává vált annak a korrupciós vizsgálatnak, amely decemberben sokkolta a brüsszeli intézményeket, amikor is a belga rendőrség házkutatást tartott az Európai Parlament épületében, és több mint 1,5 millió euró készpénzt foglalt le Panzeri és két másik gyanúsított házában − írta meg a Financial Times.

Az ügyészek szerint Katar arra használta Panzerit és hálózatát, hogy a világbajnokság előtt javítsa brüsszeli megítélését. A 67 éves olasz képviselő azonban a nyomozók gyanúja szerint már több mint egy évtizede kapott kenőpénzeket és ajándékokat marokkói tisztviselőktől az Európai Unió politikájának befolyásolásáért cserébe – teszi hozzá az Index.

Egészen 2019-ig, amikor nem választották újra az Európai Parlamentbe, Panzeri az intézmény Marokkóért felelős kapcsolattartója, az emberi jogok szószólója és gyakori látogatója volt a La Mamounia nevű marrákesi luxusüdülőhelynek, ahol egykor Winston Churchill is vendégeskedett.

Lehallgatási jegyzőkönyvek is bizonyíthatják az ügyet

A lap által megszerzett lehallgatási jegyzőkönyvek szerint a Panzeri család Abderrahim Atmountól, Marokkó lengyelországi nagykövetétől kapott ajándékokról beszélt. Panzeriék azt is megbeszélték, hogy egy hetet, beleértve a szilvesztert is, a La Mamouniában töltenek Rabat költségén.

Panzeri felesége és lánya jelenleg házi őrizetben van Lombardiában, és arra várnak, hogy átszállítsák őket Belgiumba, ahol a családfőt tartják börtönben.

Az ügyészek azt állítják, hogy mindketten tudtak a korrupcióról.

Panzeri feleségének és lányának ügyvédje azt mondta, tagadják, hogy bármi rosszat tettek volna.

Panzeri kapcsolatai marokkói tisztviselőkkel több mint egy évtizedre nyúlnak vissza, amikor a parlament EU–Magreb küldöttségének vezetőjeként tevékenykedett. A nyilvános feljegyzések szerint 2011 és 2019 között Atmoun Panzerivel együtt elnökölt egy EU–Marokkó parlamenti vegyes bizottságban. Emellett a nagykövet gyakran utazott Olaszországba.

A parlamenti feljegyzések szerint Panzeri már 2010-ben is a marokkói kormánynak kedvező véleményt képviselt, amikor sürgette az Európai Bizottságot, hogy biztosítson több támogatást az ország számára.

Többek között igennel szavazott az EU–Marokkó kereskedelmi megállapodásról és a halászati megállapodásról is – idézi fel az Index.

2012. szeptember 1-jén Atmoun részt vett az olasz balközép Demokrata Párt rendezvényén, amelyen Panzeri dicsérte Marokkó demokratikus törekvéseit, szemben például Tunéziával.

Az Európai Unió végre felismerte, hogy más megközelítést kell alkalmaznia

− mondta egy videófelvétel tanúsága szerint a volt képviselő.

A teljes cikk Uniós korrupciós botrány: marokkói luxusnyaralás, 50 ezer eurós mikuláscsomag címen az Index oldalán olvasható el.

Borítókép: Pier Antonio Panzeri (Fotó: Európai Parlament/Jan Van De Vel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.