Bekérette Ukrajna a magyar nagykövetet, a szóvivő fenyegetőzött

„Az ilyen kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok” – fogalmazott Oleg Nikolenko.

Magyar Nemzet
2023. 01. 28. 9:05
null

„Az ilyen kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok” – fogalmazott Oleg Nikolenko.

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője jelentette be, hogy bekéretik Íjgyártó Istvánt, Magyarország ukrajnai nagykövetét. A szóvivő szerint azért döntöttek így, mert panasszal kívántak élni „a magyar miniszterelnök Ukrajnával kapcsolatos elfogadhatatlan megjegyzései miatt” – derült ki az AlJazeera cikkéből

A Mandiner által szemlézett írás szerint az ukrán kormányzatnak az nem tetszett, hogy Orbán Viktor egy sajtóbeszélgetésen Ukrajnát a „senki földjének” nevezte, és Afganisztánhoz hasonlította.   

„Az ilyen kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok. Budapest folytatja azt az utat, amelynek célja a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétele” – fogalmazott Nikolenko, aki egy kicsit fenyegetőzött is.  

„A magyar nagykövetet behívjuk az ukrán külügyminisztériumba egy megbeszélésre. Fenntartjuk a jogot, hogy más intézkedéseket is hozzunk” – vetítette előre az ukrán külügyi szóvivő.

Magyarország nem sodródik bele a háborúba

– Matematikailag is ki lehetne fejezni azt a nyomást, ami rajtunk van – rögzítette a kormányfő, majd jelezte, hogy bele akarnak kényszeríteni minket a háborúba. A miniszterelnök elmondta, hogy itthon a külföldről finanszírozott baloldal áll a háború pártján. 

Nekünk Magyarország biztonsága az első 

– szögezte le pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor. Kiemelte: az elemi emberi erkölcs is azt követeli, hogy legyen tűzszünet és béketárgyalások. – A nemzeti konzultáció mint a politikai részvétel formája: hungarikum – fogalmazott a miniszterelnök, majd emlékeztetett, hogy Nyugaton nem kérdezik meg ilyen módon az embereket. Mint mondta, a 2010-es helyzet másfajta politikát eredményezett hazánkban. – Kérdés volt, hogy milyen módszerrel lehet azt a nemzeti egységet fenntartani, amivel a válságot kezelni lehet – hangoztatta Orbán Viktor. Jelezte: a válságkezelés mellett egy új alkotmányt is meg kellett alkotni, ehhez pedig szükséges volt a nemzeti konzultáció intézménye. – Az, hogy millió fölött vettek részt emberek a konzultációkon, egy egyedülálló, demokratikus dolog – fejtette ki a miniszterelnök.

Borítókép: Oleg Nikolenko (Fotó: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.