Folytatódik a vizsgálat Ursula von der Leyen vakcinabotránya körül

Miközben az Európai Parlament (EP) szocialista képviselői körül súlyos korrupciós botrányra derült fény, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke ellen is vizsgálódnak Brüsszelben. A 2020-ban megkötött vakcinabeszerzési megállapodás részleteit továbbra is homály fedi annak ellenére, hogy már akkortájt napvilágot láttak az elnök asszony és a Pfizer igazgatójának sms-váltásai.

2023. 01. 12. 16:48
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2022. december 14. Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke részt vesz az Európai Tanács találkozóját elõkészítõ európai parlamenti ülésen Strasbourgban 2022. december 14-én. Az uniós tagállamok állam- és kormányfõi december 15-én kezdenek kétnapos tanácskozást Brüsszelben. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Von der Leyen meghallgatására kerülhet sor

Az Európai Parlament (EP) koronavírus-világjárvánnyal foglalkozó különbizottsága (COVI) úgy döntött, felszólítja a bizottsági elnököt, jelenlen meg előttük nyilvánosan, és tisztázza magát a vakcinabeszerzés körüli korrupciógyanús ügyében – áll abban a nyilatkozatban, amelyet a COVI elnöke, Kathleen Van Brempt EP-képviselő juttatott el a Politico brüsszeli hírportálnak.

Az Európai Unió rengeteget költött a vakcinák előállítására és beszerzésére a világjárvány idején a közpénzből. Az Európai Parlamentnek joga van kérni a folyamatok teljes átláthatóságát, beleértve az előzetes tárgyalások részleteit

 – fogalmazott Kathleen Van Brempt.

VON DER LEYEN, Ursula
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a Pfizer puursi üzemében tett látogatásakor 2021. április 23-án. A bizottság elnöke bejelentette, hogy az Európai Bizottság hamarosan újabb szerződést köt a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal 1,8 milliárd adag koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag beszerzéséről (Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys)

Brüsszel a koronavírus-járvány kirobbanását követően, 2020-ban 35 milliárd dollár értékben kötött szerződést 1,8 milliárd adag koronavírus elleni Pfizer–BioNTech-oltóanyag megvásárlásáról az amerikai–német gyógyszergyártó céggel.

2021 áprilisában pedig a The New York Times amerikai napilap arról számolt be, hogy Ursula von der Leyen és az amerikai Pfizer igazgatója, Albert Bourla olyan sms-üzeneteket váltott egymással, amelyek elősegítették a gyógyszercéget hatalmas haszonhoz juttató vakcinabeszerzési megállapodást. A szerződés megkötésének idején, 2020 decemberében pedig az elnök asszony férje, Heiko von der Leyen az Orgenesis nevű gyógyszergyártó cég igazgatója lett, amely szorosan együttműködik a Pfizerrel.

Az amerikai lap cikkének megjelenése után egy újságíró megpróbált nyilvános hozzáférést kérni a szöveges üzenetekhez, s amikor ezeket nem kapta meg, az uniós ombudsmanhoz fordult. Az uniós szerv a hivatali visszaélés tényállását állapította meg, és az üzenetek utáni szélesebb körű kutatásra szólított fel. Az Európai Számvevőszék, az unió költségvetési ellenőrző szerve pedig arról tanúskodott, hogy a vakcinabeszerzésre vonatkozó előzetes tárgyalásokról írt szeptemberi jelentéséhez nem kapta meg a kért információkat az Európai Bizottságtól – részletezte korábban lapunk.

A Pfizer tisztségviselőit is büntetnék

Miután azonban egyik uniós intézmény sem tudott eddig fényt deríteni a homályos ügyre, tavaly év végén az Európai Unió független szervezete, az Európai Ügyészség indított vizsgálatot a vakcinák európai uniós beszerzésével kapcsolatban. 

A COVI szintén kezébe vette az ügyet, ám a bizottság kérése ellenére Albert Bourla nem jelent meg személyesen előttük. 

Az igazgató magatartása miatt a különbizottság azt szorgalmazza, hogy tiltsák ki a Pfizer tisztségviselőit az Európai Parlamentből.

Az erről szóló javaslatot az EP képviselőinek többsége támogatja. 2017-ben már történt hasonló az unió berkein belül: akkor a törvényhozók a Monsanto amerikai vállalat munkatársait zárták ki az uniós testület épületéből.

A Pfizer-igazgatóhoz hasonlóan von der Leyen is visszautasíthatja a nyilvános megjelenést, hiszen azt semmilyen jogi úton nem tudják kikényszeríteni. A német politikusnak ugyanakkor alaposan át kell gondolnia a döntését, miközben a szocialistákat érintő brüsszeli korrupciós botrány egyre dagad. Az EP szabályai szerint a különbizottság a meghallgatásáról szóló levelet előbb Roberta Metsola európai parlamenti elnöknek kell hogy elküldje, aki majd maga dönt arról, továbbítja-e azt az EB elnökének. 

Az átláthatóság elengedhetetlen ahhoz, hogy biztosítsuk a polgáraink európai uniós intézményrendszerbe vetett bizalmát

– magyarázta Van Brempt.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban 2022. december 14-én (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.