Májusban kormányfőt vált Románia, a szociáldemokrata Marcel Ciolacu kezébe kerülhet a hatalom

A PNL májustól egyfajta ellenzéki pozícióra készülheti a koalíción belül, s támadni fogja az új miniszterelnököt.

Marcel Ciolacu (b) a román szociáldemokrata párt (PSD) brailai rendezvényén 2023.01.27-én. (Forrás: Marcel Ciolacu / Facebook)
Marcel Ciolacu (b) a román szociáldemokrata párt (PSD) brailai rendezvényén 2023.01.27-én. (Forrás: Marcel Ciolacu / Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel szerint májustól Marcel Ciolacu, a hatalmon lévő hárompárti koalíció legnagyobb formációjának, a szociáldemokratáknak a vezetője lesz az új román miniszterelnök. Mint arról a bukaresti média beszámolt, Nicolae Ciuca kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke egy hétvégi egyeztetésen megerősítette: nincs akadálya a kormány élén történő váltásnak.

A rotációra a koalíciós megállapodásban előírtaknak megfelelően kerül sor. Erről mindenkit biztosíthatok

 – idézte az Agerpres hírügynökség a miniszterelnököt.

A kétharmados parlamenti többséget biztosító – a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) is kiegészülő – koalícióról szóló 2021. novemberi megállapodásban a Szociáldemokrata Párt (PSD) és PNL vállalta: másfél év után a PSD elnöke átveszi a kormányfői stafétát Ciucától.

A bukaresti média a nemzeti liberálisok köréből származó értesülések alapján úgy tudja, a PNL-ben arra számítanak, hogy a kormányfőcsere jót tesz majd a párt megítélésének, hiszen a kormányzással járó esetleges népszerűtlen intézkedéseket inkább a PSD-hez kötik majd az emberek. A PNL májustól állítólag egyfajta ellenzéki pozícióra helyezkedik majd a koalíción belül, s támadni fogja az új miniszterelnököt, Marcel Ciolacut.

Friss felmérések szerint a PSD továbbra is magabiztosan vezeti a népszerűségi listát. A szociáldemokraták a szavazatok harminchat  százalékát szereznék meg, ha most tartanák a választásokat.

A második helyen, jócskán leszakadva a PNL áll huszonkét százalékos támogatottsággal. Az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség tizennégy százalékkal a harmadik, az ugyancsak ellenzékben lévő Mentsétek meg Romániát Szövetség pedig a negyedik a listán, nyolc százaléknyi népszerűséggel. Az RMDSZ-t öt százalékon mérték.

A felmérésből az is kiderül, hogy a többség leginkább a hadseregben bízik (67 százalék). A bizalmi index második helyén a tűzoltóság áll 63 százalékkal, holtversenyben az ortodox egyházzal. Arra a kérdésre, hogy jó vagy rossz irányba tartanak-e a dolgok Romániában, a megkérdezettek hetvenöt százaléka a rossz irányt jelölte meg. 

 

Borítókép: Marcel Ciolacu a román szociáldemokrata párt (PSD) brailai rendezvényén 2023.01.27-én. (Forrás: Marcel Ciolacu / Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.