időjárás 21°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

Orbán Viktor: Véget ért az EU-csúcs, a közép-európai országok megállapodtak + videó

Megtiltották az afgán nőknek, hogy felvételizhessenek az egyetemekre

Munkatársunktól
Forrás: MTI
2023.01.28. 22:52 2023.01.29. 08:20
Megtiltották az afgán nőknek, hogy felvételizhessenek az egyetemekre

Megtiltotta a tálibok vezette afgán oktatási minisztérium, hogy 2023-tól nők felvételizhessenek az egyetemekre - jelentette szombaton a TOLOnews afgán hírtelevízió.

A sajtóértesülés szerint a tilalomról a minisztérium levélben értesítette az ország egyetemeit. A tárca úgy fogalmazott, hogy "további intézkedésig" nem felvételizhetnek ezentúl nők felsőoktatási intézményekbe.
 

 

A tálib mozgalom 2021. augusztusi hatalomra jutása után Afganisztán lett a világon az egyetlen ország, ahol korlátozzák a lányok és a nők részvételét az oktatásban. Kezdetben a hatodik évfolyam felett tiltották meg a tizenéves lányoknak, hogy iskolába járjanak, a közelmúltban pedig már az egyetemi oktatásból is kizárták a nőket. 

A tálib vezetés a lépést azzal magyarázta, hogy az egyetemeken megsértették az iszlám öltözködési szabályokat, több helyen együtt oktatták a nőket és a férfiakat.


 

A tilalom Afganisztánban is közfelháborodást okozott, a nők több alkalommal az utcákra vonultak jogaik védelmében, több egyetemi professzor is lemondott tiltakozásul.

 

Csaknem százharmincmillió lány nem jut oktatáshoz a világon

Még mindig mintegy százharmincmillió iskoláskorú lány nem jut oktatáshoz világszerte – közölték az ENSZ szakértői, az oktatás nemzetközi világnapján, külön kiemelve az afganisztáni nehézségeket. A lányok megfosztása az oktatástól mindenkinek árt, hiszen ezáltal az egész világot megfosztják attól a kreativitástól és tudástól, melyet az emberiség fele adhatna – fogalmazott Farida Shaheed, a világszervezet kulturális jogokkal foglalkozó különleges megbízottja és Richard Bennett, az ENSZ afganisztáni emberi jogi helyzetért felelős jelentéstevője a nemzetközi közösség szemére vetette, hogy cserben hagyta ezeket a lányokat.

Borítókép: A Koránt olvassák afgán diáklányok egy imám segítségével egy Kabul melletti mecsetben. (Forrás: MTI/AP/Ibrahim Noruzi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.