időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Migrációs kvóta bevezetését szorgalmazzák a német iskolákban a megnőtt erőszak miatt + videó

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport
2023.01.29. 13:44 2023.01.29. 15:10
Migrációs kvóta bevezetését szorgalmazzák a német iskolákban a megnőtt erőszak miatt + videó

Tanulmányok szerint az elmúlt években megnőtt az iskolai erőszak Németországban. Az iskolák típusától függően egyértelmű különbségek vannak. Az osztálytársak és a tanárok elleni erőszak növekszik, a középiskolákban és a gimnáziumokban is jelen van a zaklatás és a fizikai támadások – írja a Tűzfalcsoport.

A zaklatás (mobbing) az erőszak leggyakoribb formája a német iskolákban. A diákok közötti konfliktus nem ér véget az iskolaudvar elhagyása után, hanem online folytatódik a közösségi hálózatokon.

Azonban nem csak a diákokat éri erőszak mindennaposan. Németországban is növekszik a tanárok és iskolai adminisztrátorok elleni erőszak – derül ki a VBE tanári szakszervezet 1300 iskolai adminisztrátor részvételével végzett reprezentatív felméréséből, amelyet 2022 novemberében tettek közzé.

A felmérés szerint a tanárok és iskolai adminisztrátorok kétharmada volt kitéve közvetlen pszichológiai erőszaknak, beleértve a személyes és online úton elkövetett sértéseket, fenyegetéseket vagy zaklatásokat az elmúlt öt évben. 2018-ban még 48 százalék volt az érték.

A Német Pedagógusszövetség migrációs kvóta bevezetését szorgalmazza az iskolákban

A Német Pedagógusszövetség elnöke, Heinz-Peter Meidinger szót emelt a német iskolákban a migráns hátterű tanulók kvótái mellett. 

Németországban integrációs problémánk van

 – mondta Meidinger.

Az integráció sikeressége érdekében kötelező óvodai támogatást, országos nyelvvizsgát és migrációs kvótát kellene bevezetni. Az újság idézi, hogy nem sikerül az integráció, ha például 

a problémás iskolák osztályaiban a tanulók 95 százaléka nem német.

Véleménye szerint egy osztályban a migrációs hátterű gyerekek 35 százalékos arányától jelentősen csökken a teljesítmény. Eszerint iskolánként és osztályonként a migránsok egyharmada körüli kvóta az optimális. A valóságban azonban ezt gyakran nehéz megvalósítani.

Meidinger az integrációs problémára hivatkozva a berlini szilveszteri zavargásokra is utalt. Az incidensek az értéknevelés kérdései – jelentette ki. Sok szülő ma már nem biztosítana ilyen jellegű oktatást vagy átadná az iskoláknak. A tanárok mindent megtesznek az oktatás felzárkóztatásáért – hangsúlyozta. – A szüleikkel való együttműködés nélkül azonban gyakran vesztes csatát vívnak itt.

Az eredeti cikk Nőtt az erőszak az iskolákban: ez a helyzet Németországban címmel a Tűzfalcsoport oldalán olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.