Semmelweis-szobrot avattak Londonban

Világszerte immár 24 szobor állít emléket az anyák megmentőjének.

Munkatársunktól
2023. 01. 11. 20:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit főváros legrégebbi kórházához kapcsolódó intézményben Győrfi Ádám alkotása emlékeztet a XIX. századi magyar nőgyógyászra és életmentő felfedezésére. 

Őrizze Semmelweis Ignác Londonban állított szobra a magyar kutatóorvos, „az anyák megmentője” emlékét

– olvasható a szobor talapzatán, amelyet szerdán ünnepélyesen avattak fel.

Ma, amikor a Covid-járvány óta jóformán minden üzletben kézfertőtlenítőket találunk, szinte hihetetlen, hogy az 1800-as évek közepén még orvosi szaktekintélyek sem fogadták el Semmelweis Ignác állítását, miszerint a klórvizes kézmosással a szülészeteken jelentősen csökkenthető a gyermekágyi láz kockázata. Annak ellenére sem, hogy Semmelweis saját maga által gyűjtött – és igencsak meggyőző – statisztikai adatokkal támasztotta alá következtetését. Az úriembereknek nem lehet piszkos a kezük – márpedig az orvosok úriemberek, hangzott az egyik nem igazán tudományos ellenérv. Bár maga Semmelweis a saját kórházában sikeresen alkalmazta a kézfertőtlenítés e korai módszerét, felfedezésére csak jóval később figyelt fel a világ.

Az utókor azonban igyekszik jóvátenni a kortársak hibáját, így ma nemcsak Magyarország legnagyobb orvosi egyeteme viseli Semmelweis nevét, hanem egyre több külföldi helyszínen is emléket állítanak a magyar doktornak. 

Ebben jelentős szerepet játszik Rosivall László professzor, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke, aki a londoni ünnepségen elmondta: világszerte immár 24 szobor állít emléket Semmelweisnek és látszólag egyszerű, de mégis sok ezer életet megmentő felfedezésének.

Korbonits Márta, a Barts és London Orvosi Egyetem professzora elmondta, hogy Semmelweis mellett az Egyesült Királyságban tanuló és dolgozó kutatók is jelentősen hozzájárulnak a magyar orvostudomány nemzetközi elismertségéhez, és igyekeznek tovább bővíteni a két ország közötti tudományos együttműködést. Ebben segítséget nyújt a londoni magyar nagykövetség is, amelyet Kumin Ferenc nagykövet képviselt az ünnepségen.

Semmelweis története az írókat is megihlette. Életéről készült opera és több színdarab is, ezek egyike Mark Rylance tavaly Bristolban bemutatott darabja, amelyből a londoni ünnepségen az Oscar-díjas színész maga olvasott fel részleteket. 

Borítókép: Semmelweis-szobrot avattak Londonban (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.