Több mint tíz halálos áldozata van a perui tüntetéseknek

A hétfői volt a Pedro Castillo elnök megbuktatása miatt kirobbant tiltakozások eddigi legvéresebb napja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 10. 10:32
CASTILLO, Pedro; BOLUARTE, Dina
Lima, 2023. január 5. Dina Boluarte ügyvivõ államfõ lemondását követelik tüntetõk Limában 2023. január 4-én. A hatóságok Pedro Castillo leváltott perui államfõt 2022. december 7. óta 18 hónapos elõzetes õrizetben tartják lázadás és összeesküvés vádjával. A radikális baloldali politikus eltávolítása erõszakhullámot váltott ki a dél-amerikai országban. A válság enyhítésre a parlament 2026-ról elõre hozta az általános választásokat 2024 áprilisára. MTI/EPA/EFE/Paolo Aguilar Fotó: Paolo Aguilar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 17-en meghaltak Peru déli részén az előre hozott választásokat és a bebörtönzött volt elnök szabadon bocsátását követelő tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban – közölte helyi idő szerint hétfőn az ország ombudsmani hivatala. A hétfői volt a december elején, Pedro Castillo elnök megbuktatása miatt kirobbant tiltakozási hullám eddigi legvéresebb napja. A 2021-ben megválasztott baloldali politikust azután vették őrizetbe, hogy december 7-én elrendelte az őt alkotmányos vádeljárással menesztő parlament feloszlatását, és rendeleti úton akart kormányozni, amit a kongresszus államcsínykísérletnek minősített. Castillo jelenleg 18 hónapos letartóztatását tölti, lázadással vádolják, tagadja bűnösségét.

Hétfőn a Titicaca-tó közelében, Limától mintegy 1300 kilométerre fekvő Juliaca városban, Puno régióban csaptak össze a tüntetők a rendőrökkel, a 17 halott közt két tizenéves is volt, 68-an megsebesültek – mondta el Henry Rebaza, Puno egészségügyi minisztériumának munkatársa a helyi állami televízióban.

A holttestek némelyikén lövedék okozta sebeket találtak – közölte egyik helyi rádióval Ismael Cornejo regionális egészségügyi vezető. Az összecsapások halálos áldozatainak száma ezzel már 39-re emelkedett. Rebaza a tévécsatornán elmondta, hogy 28 sebesült rendőrt nem tudtak kimenekíteni a juliacai repülőtérről. Alberto Otarola perui miniszterelnök azt közölte, a repülőteret és egy rendőrőrsöt több mint kilencezer tüntető próbált lerohanni. Peru ombudsmani hivatala arra szólította fel a rendőrséget, hogy az erőszak alkalmazásakor tartsa be a nemzetközi szabályokat, vizsgálja ki a haláleseteket, a tüntetőket pedig arra intette, hogy ne akadályozzák a mentők mozgását.

Hétfőn korábban arról tájékoztatott, hogy egy újszülött meghalt, miközben Yungoyo városból egy helyi kórházba próbálták átszállítani, de késést szenvedtek az útlezárások miatt.

A Castillo szabadon bocsátását és az előre hozott választásokat követelő megmozdulások múlt héten ismét megkezdődtek. A tiltakozók követelik Dina Boluarte, az új elnök lemondását, a kongresszus bezárását és az alkotmány megváltoztatását. Az Amerika-közi emberi jogi bizottság azt közölte, szerdán Peruba látogat, hogy értékelje a helyzetet.

Borítókép: Dina Boluarte ügyvivő államfő lemondását követelik tüntetők Limában 2023. január 4-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Paolo Aguilar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.