Újra kitört Hawaii legnagyobb vulkánja

A világ aktív vulkánjai között a Kilaueához kötődik a legtöbb kitörés. Legutóbb 2021 szeptemberében tört ki, s mintegy 16 hónapig működött.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 06. 19:40
null
Hawaii, 2023. január 6. Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott kép a Kilauea tûzhányó kráterébõl kiömlõ izzó láváról a hawaii Nagy-szigeten 2023. január 5-én, kevesebb mint egy hónappal azután, hogy a közeli Mauna Loa, a világ legnagyobb mûködõ vulkánja abbahagyta a lávakibocsátást. MTI/AP/Amerikai földtani intézet Fotó: Amerikai földtani intézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra kitört Hawaii legnagyobb vulkánja, a Kilauea. A tűzhányó kráterén belül csütörtökön ismét folyékony láva tört a felszínre, alig egy hónappal a legutóbbi aktivitás megszűnését követően.

A Kilauea a Hawaii-szigetcsoport legnagyobb szigetén található, a világ aktív vulkánjai között a legtöbb kitörés fűződik hozzá. Legutóbb 2021 szeptemberében tört ki, és működése 16 hónapon keresztül tartott, tavaly decemberben észlelték aktivitásának megszűnését.

Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott kép a Kilauea tűzhányó kráteréből kiömlő izzó láváról a hawaii Nagy-szigeten 2023. január 5-én. (Forrás: MTI/AP/Amerikai földtani intézet)

A hawaii vulkánfigyelő szolgálat közleménye szerint a kráteren belüli láva megjelenése az újabb kitörés kezdetét jelzi. A vulkán működése lakott területeket közvetlenül nem fenyeget.

A Kiluaea tavaly decemberben két héten át egy időben működött a szomszédos Mauna Loa vulkánnal, ami számos turistát vonzott a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkba. December közepén a két vulkán aktivitása egy időben szűnt meg.

A Mauna Loa vulkánból kiömlő forró láva decemberben sem jelentett közvetlen veszélyt lakott területre, ugyanakkor néhány kilométerre megközelítette Hawaii központi szigetének kulcsfontosságú autópályáját.

A Kilauea vulkán 2018-as kitörése során 700 lakóingatlant semmisített meg.

 

Borítókép: Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott kép a Kilauea tűzhányó kráteréből kiömlő izzó láváról a hawaii Nagy-szigeten 2023. január 5-én, kevesebb mint egy hónappal azután, hogy a közeli Mauna Loa, a világ legnagyobb működő vulkánja abbahagyta a lávakibocsátást. (Forrás: MTI/AP/Amerikai földtani intézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.