Washington aggasztónak tartja a Wagner-csoport szerbiai toborzását

Az orosz zsoldosszervezet világszerte jelen van akcióival, Líbiától a Közép-afrikai Köztársaságon át Ukrajnáig.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 13. 11:55
Visitors wearing military camouflage stand at the entrance of the 'PMC Wagner Centre', associated with the founder of the Wagner private military group (PMC) Yevgeny Prigozhin, during the official opening of the office block on the National Unity Day, in Saint Petersburg, on November 4, 2022. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon aggasztónak tartja az amerikai kormány a Wagner orosz magánmilícia toborzói tevékenységét külföldön, így Szerbiában is – jelentette ki Derek Chollet, az amerikai külügyminisztérium tanácsadója újságíróknak Belgrádban, miután tárgyalt Alekszandar Vucsics szerb elnökkel.

Szeretnénk, ha a belgrádi kormány együttműködne velünk a Wagner tevékenységének leállításában, illetve más kormányok is, amelyeket ez érint

– mondta Derek Chollet az államfővel csütörtökön folytatott megbeszélését követően.

Mint mondta, Washingtont aggasztja a zsoldoscsoport tevékenysége általában is, de a toborzásra tett erőfeszítései különösen. A tanácsadó hangoztatta, hogy a Wagner-csoport világszerte jelen van akcióival, Líbiától a Közép-afrikai Köztársaságon át Ukrajnáig.

A milíciát és alapítóját, Jevgenyij Prigozsint évek óta amerikai szankciók sújtják, és Washington az utóbbi időben további erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a Wagner ne jusson fegyverekhez. Az Egyesült Államokon kívül más nyugati országok és ENSZ-szakértők is számos, az afrikai országokban elkövetett emberi jogi jogsértéssel vádolják a Wagner fegyvereseit. Hírszerzési jelentések szerint a csoport többtucatnyi – főleg afrikai – országban aktív, szerbiai jelenlétével a magánmilícia kifejezetten büszkélkedett.

A Russia Today orosz állami hírportál, amely nemrég szerb nyelvű oldalt is indított, rendszeresen közli a Wagner toborzó felhívásait az ukrajnai harcokba, és a csatlakozóknak vonzó ellentételezést kínál.

Derek Chollet mint különmegbízott a héten balkáni körutat tesz, és fő célja a Szerbia és Koszovó közötti viszony normalizálásnak elősegítése.

 

Borítókép: Katonai egyenruhában érkeznek a tagok a Wagner-csoport központjába Szentpétervárott 2022. november 4-én (Fotó: AFP/Olga Maltseva)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.