Az oroszok független vizsgálatot követelnek az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának ügyében

Oroszország kedden összetűzésbe került az Egyesült Államokkal és más nyugati országokkal az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának kivizsgálása kapcsán – közölte az AP hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 22. 12:46
null
Balti-tenger, 2022. szeptember 29. A svéd parti õrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csõvezetékbõl a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettõ Svédország, kettõ pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti õrség Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti õrség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nyebenzja az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) közölte, hogy Moszkva nem bízik a Dánia, Svédország és Németország által folytatott vizsgálatok hitelességében, és reméli, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár független nemzetközi vizsgálatot rendel el a robbantások kivizsgálására.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország illetékes hatóságai közölték, hogy a gázvezetékeket ért robbantások körülményeit vizsgáló nyomozás még tart.

Szerintük Oroszország csak azért követeli az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának kivizsgálását, hogy eltereljék a figyelmet Ukrajna megtámadásának egyéves évfordulójáról és a következő három nap magas szintű ENSZ-tevékenységeiről, beleértve egy közgyűlési határozat elfogadását is, amely elítéli Moszkva múltban tett lépéseit.

– Oroszország kétségbeesetten próbálja másra terelni a szót, miközben a világ ezen a héten összefog, hogy az ENSZ Alapokmányával összhangban lévő igazságos és tartós békét teremtsen Ukrajnában – hangsúlyozta John Kelley amerikai miniszteri megbízott.

Az ülés előtt Dánia, Svédország és Németország nagykövete levelet küldött a BT tagjainak, amelyben közölték: vizsgálataik során kiderült, hogy a szabotázs miatt bekövetkezett erőteljes robbantások nagymértékben megrongálták a gázvezetékeket. A kedd reggel továbbított levél szerint mindhárom országban további vizsgálatokat folytatnak az ügyben. Állításuk szerint a nyomozás folytatásáról korábban már tájékoztatták Oroszországot. – Azt állítják, hogy informáltak minket a nyomozás folytatásáról, ami nem igaz. Az információszerzés iránt tett lépéseinket figyelmen kívül hagyták vagy elutasították – mondta Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete, Dmitrij Poljanszkij a héten.

Nyebenzja elmondása szerint Moszkva nem tudott részt venni a három ország által vezetett nyomozásban:

Nem elég, hogy a nyomozás nem transzparens, de a napnál is világosabb, hogy csak a nyomokat akarják eltüntetni, és kiállni az amerikai testvérük mellett.

Kelley a tanácshoz intézett beszédében reagált az orosz nagykövet szavaira: – A vádak, miszerint az Egyesült Államok részt vett a robbantásokban, teljes mértékben hamisak.

Németországba 2022 augusztusáig érkezett gáz az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül, ekkor Oroszország leállította a szállítást. Az Északi Áramlat 2-t soha nem helyezték üzembe, mert miután Oroszország elismerte Ukrajna szakadár népköztársaságainak függetlenségét, Németország felfüggesztette a gázvezeték engedélyeztetését. A robbanások 2022. szeptember 26-án történtek.

Borítókép: Balti-tenger, 2022. szeptember 29. A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékbõl a Balti-tengeren (Fotó:MTI/EPA/TT Hírügynökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.