Belarusz teherautók százai várakoznak, hogy beengedjék őket Lengyelországba

Legalább tizenöt órát kell várakozniuk a lengyel határon belarusz teherautók százainak, miután Varsó több határátkelőhelyet is lezárt a teherszállító forgalom előtt. Noha az utóbbi időben meglehetősen elcsendesült a Lengyelország és Belarusz közötti feszültség, az koránt sem ért véget: a lengyel határőrök szerint az illegális migránsok továbbra is érkeznek keleti szomszédjuk felől. A két ország kapcsolatát pedig egy diplomáciai csörte is megbélyegzi, ugyanis a forgalom korlátozása mellet sorra utasítják ki egymás diplomatáit.

2023. 02. 22. 16:20
Polish-Bielarus Border Crisis
Polish-Bielarus Border Crisis Nearly 20 kilometr line of trucks waits to cross Polish - Belarusian near Bobrownik, podlaskie voivodship, Poland on December 16, 2021. Polish government limitem the number of border crossings with Bielarus. The movement of good excelerate bezforemnego Christmas. Polish government annonced no entry zone by Polish-Bielarus border guarded by tens of thousands soldiers and police due to an infaux of immigrants, mainly from the Middle East. The border between Belarus and Poland is also the border of the European Union. Poland accuses the Lukashenko regime of orchestrating the transit of thousands of migrants from the Middle East to put pressure on the EU. Due to the crisis the EU proposed new border laws which jeopardise itd free movement. (Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto) (Photo by Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Dominika Zarzycka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összes határátkelőhely közül a Bobrowniki bonyolította le a legnagyobb teherszállító forgalmat Lengyelország és Belarusz között, ám Varsó annak lezárása mellett döntött, válaszul arra, hogy Minszk nyolcévnyi börtönbüntetést szabott ki Andrzej Poczobut lengyel–belarusz újságíróra, a Belaruszban élő lengyel kisebbség vezetőjére. Noha az elmúlt években sem volt viszályoktól mentesek a lengyel–belarusz kapcsolatok, az elmúlt időszakban újabb diplomáciai csörte kezdődött meg a két ország között. Válaszul ugyanis Minszk megtiltotta, hogy a lengyel teherautók Litvánián és Lettországon keresztül belépjenek Belaruszba, továbbá a hrodnai lengyel konzulátusról két diplomatát is kiutasított. Ám a belarusz döntést Varsó sem hagyta szó nélkül: újabb határátkelőket zárt le a belarusz teherforgalom előtt, beleértve a Kukuryki-Kozlowicze határátkelőt.

A határlezárások eredménye azonban az lett, hogy teherautók százai várakoznak a határ menti utakon, olykor akár 40-50 órás várakozási idővel.

Szerda reggel körülbelül 520 teherautó várakozott arra, hogy Belarusz felől belépjen Lengyelországba, ami mintegy tizenöt órás várakozást jelent. A lengyel oldalon pedig 1400 teherautó állhat

tájékoztatta szerdán a lengyel sajtót Michal Derus, a lublini adóigazgatási kamara szóvivője. A rendőrség közlése szerin lengyel oldalon több mint negyven kilométeres a teherautókból álló sor, mely Sycyna városáig elér.

Mi történt a lengyel–belarusz kapcsolatokkal?

Minszk és Varsó között 2021-ben romlott meg különösen a viszony, miután Belarusz felől illegális, többek közt afrikai és közel-keleti országokból érkező migránsok próbáltak meg bejutni Lengyelországba. Varsó akkor azzal vádolta Aljakszandr Lukasenka belarusz vezetőt, hogy az Európai Unió destabilizálására használja fel a bevándorlókat. A két évvel ezelőtti határsértésekhez képest 2022-re már mérséklődtek a számok: tavaly mindössze 6127 illegális határátlépést regisztrált a Frontex, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség a belarusz–litván határon. A lengyel hatóságok azonban továbbra is számolnak be illegális határátlépési kísérletekről, ám nagy segítségükre van az a 186 kilométer hosszú, öt és fél méter magas határkerítés, melynek építési munkálatai tavaly júniusban fejeződtek be.

A migráció mellett Varsó szemét az is szúrja, hogy a belarusz vezetés nem bánik jól a lengyel kisebbséggel. A 2019-es népszámlálás adatai azt mutatták, mintegy 300 ezer lengyel él az országban, ám a lengyel kormány nem tartja kizártnak, hogy mára az 1,1 millió főt is elérhette a közösség lélekszáma.

Borítókép: Illusztráció. Csaknem húsz kilométeren át sorakoznak teherautók a Bobrowniki lengyel–belarusz határátkelőhely lengyel oldalán 2021. december 16-án. A lengyel kormány akkor a Belarusz felől érkező illegális migrációra válaszul korlátozta a határátlépéseket (Fotó: AFP/NurPhoto/Dominika Zarzycka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.