Hogyan reagáltak az európai politikusok az orosz–ukrán háború kitörésére?

Egy éve kezdődött az orosz–ukrán háború: az orosz csapatok a kora reggeli órákban három irányból indultak meg a szomszédos ország ellen. Vezető európai politikusok és az Európai Unió tisztségviselői megrázó emlékeket idéztek fel annak kapcsán, hogyan értesültek a háború híréről. Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonhívása ébresztette a hajnali órákban.

Forrás: Politico2023. 02. 24. 14:56
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. február 20. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán (b) és Joe Biden amerikai elnök az elesett katonák emlékfalának megkoszorúzásán a kijevi Szent Mihály-székesegyháznál 2023. február 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Zelenszkij ébresztett fel hajnali három óra körül. Azt mondta, az agresszió megkezdődött, a teljes körű invázió megindult – idézte fel a 2022. február 24-ei, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetését a Politico brüsszeli hírportálnak Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Kaja Kallas észt miniszterelnök szintén telefoncsörgésre ébredt hajnali öt óra környékén, litván kollégája ébresztette. „Uramisten, ez most tényleg megtörténik” – idézte fel Kallas első reakcióját a háború kitörésének hírére. Hozzátette, még előző nap arra utasította a kormány tagjait, éjszakára ne kapcsolják ki telefonjaikat, arra az esetre, ha az orosz csapatok megindulnának Ukrajna ellen. „Utána lefeküdtem aludni, azt remélve, hogy nem lesz igazam” – fogalmazott a kormányfő.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hajnali öt órakor már az irodájában volt, három órával később Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csatlakozott hozzá. Nem sokkal később együtt álltak ki az újságírók elé és közös nyilatkozatban ítélték el a háborút, valamint teljes szolidaritásukról és támogatásukról biztosították Ukrajnát. Mindeközben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár telefonon egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel. Stoltenberg ezt követően összehívta a szervezet döntéshozó testületét.

Zelenszkij pedig hivatalosan is bejelentette közösségi oldalain, hogy a háború megkezdődött, és nyugalomra intette Ukrajna lakosságát. Ez volt az egyik utolsó alkalom, amikor az ukrán elnök öltönyben és fehér ingben jelent meg – emlékeztetett a Politico.

Mindössze néhány nappal a háború kitörése előtt ért véget a müncheni biztonságpolitikai konferencia, melyen Zelenszkij fegyvereket és oroszellenes szankciók kivetését kérte, továbbá bírálta a NATO-országokat, mondván nem tettek eleget a háború megakadályozása érdekében. A következő napokban egyre több ország szólította fel állampolgárait Ukrajna elhagyására, és a légitársaságok is törölték Ukrajnába induló vagy onnan érkező járataikat. Zelenszkij első, már a háború kitörése után, videókapcsolaton keresztül mondott beszédei is részesei lettek a történelemnek.

Mindenki hallgatott, a légkör határozottan feszült volt

– idézte fel egy névtelenséget kérő tisztviselő, amikor először meglátták az ukrán elnököt a képernyőn zöld színű ruhájában.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Beszédet mond Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háború első napjaiban. Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata

Az elmúlt egy évben sokszor merült fel az a kérdés is, hogy a nyugati politikusok számára mikor vált egyértelművé Vlagyimir Putyin orosz elnök inváziójának terve. Bogdan Aurescu román külügyminiszter úgy látja, nem volt váratlan a háború kitörése, ugyanis álláspontja szerint Moszkva már 2021 áprilisában az Ukrajna elleni agresszió tervét készítette elő. Az aggodalmak egészen az Egyesült Államokig eljutottak, 2021 novemberében Ursula von der Leyen már Joe Biden amerikai elnökkel tárgyalt a Fehér Házban. Azt azonban egyik fél sem tudta, pontosan milyen katonai műveletet tervez Moszkva.

Tudtuk, hogy az invázió meg fog történni. De amíg repülőgépek nem repülnek, harckocsik nem gurulnak és katonák nem menetelnek, bármikor megváltozhatnak a tervek. De minél inkább közeledtünk a február 24-hez, annál nyilvánvalóbbá vált

– fogalmazott Jens Stoltenberg.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán (b) és Joe Biden amerikai elnök az elesett katonák emlékfalának megkoszorúzásán a kijevi Szent Mihály-székesegyháznál 2023. február 20-án. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.