Még mindig Donald Trump a legnépszerűbb republikánus jelölt

A közvélemény-kutatások szerint két politikus rúghat labdába republikánus elnökjelöltként.

Magyar Nemzet
2023. 02. 18. 11:01
TRUMP, Donald
Palm Beach, 2022. november 16. Donald Trump volt amerikai elnök, miután bejelentette, hogy ismét indul az elnöki tisztségért Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2022. november 15-én. MTI/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump egykori amerikai elnök 13 pontos előnyt élvez Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, így még mindig ő a legnépszerűbb jelölt a republikánusok között – derült ki a Rasmussan legfrissebb közvélemény-kutatásából, amit a Newsmax idézett. A felmérés szerint Donald Trumpra a republikánus szavazók 45 százaléka voksolna, Ron DeSantisra 32 százalék, miközben 14 százalék valaki mást látna szívesen indulóként. Szorosabb a verseny egyébként, ha a tágabb mezőnyt vizsgálták, ugyan akkor is az egykori elnök végzett az élen, de csak négy százalékponttal.

A cikk emlékeztet rá, hogy a közvélemény-kutatás egyelőre meglehetősen hipotetikus, hiszen egyelőre csak két politikus jelentette be hivatalosan indulását: Donald Trump, és egykori ENSZ-nagykövete, Nikki Haley. Utóbbinak nincs sok esélye, támogatottsága sem túl magas, az időzítés és a szándék inkább jövőbeli karrierjének szólhat. A legesélyesebb kihívóként kétségtelenül Ron DeSantist emlegetik, de ő egyelőre nem fedte fel a kártyáit. A felmérések szerint lenne keresnivalója; vannak rétegek, ahol már inkább őt látnák szívesen a ringben.

DESANTIS, Ron
Ron DeSantis Florida állam republikánus kormányzója. Fotó: Rebecca Blackwell

Idézik a Quinnipiac University felmérését is, amely hasonló eredményre jutott, sőt egyértelmű, hogy csak ketten rúghatnak labdába:

  • Donald Trump: 42 százalék
  • Ron DeSantis: 36 százalék
  • Nikki Haley: öt százalék
  • Mike Pence (korábbi alelnök): négy százalék
  • Mike Pompeo (korábbi külügyminiszter): négy százalék
  • Más jelölt nem érné el a két százalékot. 

Ebből a közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy ha csak a legesélyesebb négy politikust vennénk figyelembe, akkor Donald Trump előnye sokkal kisebb lenne. 

Ha most tartanák a választásokat, nagyon szoros versenyben, mindössze két százalékkal Joe Biden nyerne Donald Trumppal szemben. Ron DeSantis ellenében viszont mindössze egy százalékpontos republikánus előnyt mértek. 

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök, miután bejelentette, hogy ismét indul az elnöki tisztségért  Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2022. november 15-én. (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.