Megkezdte afrikai útját Ferenc pápa, Kinshasában misét mutatott be

Csaknem négy évtized után először érkezett katolikus egyházfő a Kongói Demokratikus Köztársaságba. Ferenc pápa látogatása nem csak történelmi jelentőségű, a Vatikán ugyanis abban bízik, hogy sikerül felhívni a világ figyelmét az évtizedek óta tartó konfliktusokra. Az afrikai országok közül a Kongói Demokratikus Köztársaságban él a keresztények második legnagyobb közössége, amelynek tagjai naponta szembesülnek üldöztetéssel.

2023. 02. 01. 17:10
FERENC pápa
Kinshasa, 2023. január 31. A Kongói Demoratikus Köztársaságba érkezõ Ferenc pápát köszöntik gyermekek Kishasában 2023. január 31-én. A római katolikus egyház feje hatnapos látogatást tesz a KDK-ban és Dél-Szudánban. MTI/EPA/Vatikáni Média Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas tömeg fogadta Ferenc pápát a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában, ahol az egyházfő több mint egymillió ember előtt mutatott be misét tegnap. Homíliájában arról beszélt, hogy az embereket Kongóban „fájó sebek gyötrik, amelyeket folyamatosan elfertőz a gyűlölet és az erőszak, és nem találják rá az igazságtétel és a remény gyógyírját”. Elítélte továbbá azt a „gazdasági gyarmatosítást” is, amely súlyos problémákat okoz az országban: a kongóiak mintegy kétharmadának naponta körülbelül két euróból kell megélnie, noha Kongó rendkívül gazdag ásványkincsekben és termőföldekben, itt találhatók például a világ jelentősebb iparigyémánt-bányái.

A fegyveres összecsapások miatt azonban 5,7 millió ember kényszerült otthona elhagyására, és mintegy 26 millió embert sújt éhínség az ENSZ adatai szerint. A Vatikán abban bízik, hogy Ferenc pápa látogatása felhívja a figyelmet arra, hogy az évtizedek óta tartó konfliktusokat nem szabad elfelejteni.

A mintegy százmilliós Kongói Demokratikus Köztársaságban él az afrikai keresztények második legnagyobb közössége, a lakosság mintegy 95 százaléka sorolja magát ide: 45 százalékuk keresztény katolikusnak, negyven százalékuk pedig protestánsnak vallja magát, a fennmaradó tíz százalékuk pedig más, kisebb keresztény felekezeteket képviselnek. Noha az országban csupán két százalék körüli a muszlimok aránya, az amerikai Open Doors szervezet keresztényüldözéssel foglalkozó listáján a 37. helyen szerepel a Kongói Demokratikus Köztársaság.

FERENC pápa
Fehér ruhába öltözött, fellépő kislányok várják a szentmisére érkező Ferenc pápát a kinshasai Ndolo repülőtéren 2023. február 1-jén. Fotó: Ciro Fusco/MTI/EPA-ANSA

Az országban zajló keresztényüldözésért elsősorban az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű fegyveres csoport a felelős, amely az elmúlt években számos robbantásos merényletet hajtott végre a térségben, több ezer keresztény életét kioltva.

Helyi civil szervezetek arról számoltak be, hogy sok nő az emberkereskedelem áldozatává válik, és az sem ritka eset, hogy elrabolják, megerőszakolják, majd arra kényszerítik őket, hogy muszlim férfiakhoz menjenek hozzá. A gyermekházasságok aránya különösen magas az országban, a lánygyermekek mintegy 37 százaléka házasodik 18 éves kora előtt. Az üldöztetés alól a keresztény férfiak sem kivételek: ha a szélsőségesek nem végzik ki, akkor besorozzák őket katonáik közé, és muszlim nőt vetetnek el velük.

Ferenc pápa péntekig a kongói fővárosban, Kinshasában marad, utána a szomszédos Dél-Szudánban tesz látogatást, vasárnap pedig visszatér a Vatikánba. A hatnapos afrikai utat eredetileg 2022 júliusára tervezték, de Ferenc pápa térdproblémái miatt el kellett halasztani azt. A programból pedig a kelet-kongói Goma városában tett látogatást is ki kellett venni, ugyanis a térségben tavaly ismét fellángolt az erőszak. A pápa ötödik alkalommal jár a kontinensen és 2013-as hivatalba lépése óta ez a negyvenedik külföldi útja. A katolikus egyházfő látogatása történelmi jelentőségű a kongóiak számára, ugyanis legutóbb 1985-ben utazott az országba II. János Pál pápa.

Borítókép: A Kongói Demokratikus Köztársaságba érkező Ferenc pápát köszöntik gyermekek Kishasában 2023. január 31-én. A római katolikus egyház feje hatnapos látogatást tesz a KDK-ban és Dél-Szudánban. (Fotó: MTI/EPA/Vatikáni Média)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.