Több millió eurót kaphattak a korrupciós botrány gyanúsítottjai

Decemberben a belga rendőrség mintegy 1,5 millió eurót foglalt le, ám ez csak a jéghegy csúcsa lehet.

Forrás: Politico2023. 02. 22. 7:40
null
GREECE-EU-BELGIUM-QATAR-CORRUPTION Fotó: STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliós küldetés?

Tavaly decemberben a belga rendőrség mintegy 1,5 millió eurót foglalt le, amikor felfedte az Európai Parlament (EP) szocialista képviselőihez köthető korrupciós ügyet.

Ebbe az összegbe beletartozik a letartóztatott Eva Kaili, az EP volt alelnöke lakásán talált 150 ezer euró, az apjánál lefoglalt ugyanekkora összeg, illetve hétszázezer euró, amelyre egy volt EP-képviselőnél, Pier Antonio Panzerinél bukkantak. 

Ahogy lapunk is megírta: a rendőrség decemberi akciója során megriadt görög alelnök felvette a kapcsolatot az édesapjával, aki éppen Belgiumba látogatott. Mivel tudta, hogy az élettársánál, Francesco Giorginál nagy összegben van otthon készpénz, Kaili segítséget kér az apjától – akit nem sokkal később letartóztattak egybőröndnyi, ötveneurós címletű bankjegyekkel.

A Politico ugyanakkor betekintést nyert a letartóztatott Eva Kaili ellen kiadott elfogatóparancsba, amelyből kiderült: 

a lefoglalt 1,5 millió euró készpénzköteg csak a jéghegy csúcsa lehet.

A dokumentum szerint ugyanis több millió eurót kaptak a korrupciós botrány fő gyanúsítottjai, a jelentősebb pénzösszegeket titokban adták át nekik katari és marokkói tisztségviselők. Ez pedig arra utal, hogy az érintettek további kifizetéseket kaptak jóval nagyobb összegben, amelyet még nem sikerült megszerezniük a hatóságoknak.

Kaili több mint két hónapja van őrizetben korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel vádjával, annak a nyomozásnak a részeként, amely azt vizsgálja, hogy külföldi országok, köztük Katar és Marokkó törvénytelenül befolyásolták a parlament munkáját.

Brüsszeli székhelyű hálózat

Ez az információ csak egyike az elfogatóparancs figyelemfelkeltő részleteinek. A dokumentum megemlít egy brüsszeli székhelyű hálózatot, amely a katari munkaügyi miniszter, Ali bin Samikh Al Marri nevében dolgozik 2021 óta. Katar állítólag a szintén letartóztatott és vádalku keretében törvényhozók megvesztegetését beismerő Pier Antonio Panzerin keresztül irányította a műveleteket. 

Panzeri és Kaili között a fő közvetítő a görög politikusnő élettársa, Francesco Giorgi volt.

 

Borítókép: Eva Kaili és élettársa, Francesco Giorgi, a korrupciós botrány gyanúsítottjai (Forrás: STR)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.