Újra rekordméreteket ölt a bevándorlás Olaszországban

A Meloni-kormány szerint sikerült az EU figyelmét a migrációs krízisre irányítania.

2023. 02. 24. 15:20
null
Lampedusa, 2023. február 3. Rendõrök nézik, amint az olasz parti õrség nyolc illegális bevándorló holttestével érkezõ hajója kiköt a szicíliai Lampedusa kikötõjében 2023. február 3-án. A parti õrség több tucat észak-afrikai migránst vett fedélzetére a Földközi-tengeren hánykolódó bárkájukból, az elhunytak holttestével együtt. MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo Fotó: Concetta Rizzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra rekordméreteket ölt a bevándorlás Olaszországban. A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az éve eleje óta 13 ezer illegális bevándorló érkezett a földközi-tengeri migrációs útvonalon Olaszországba. A közzétett adatok azt bizonyítják, hogy

 

háromszorosára növekedett az érkezők száma a múlt év ugyanezen időszakához képest.

 

A kedvező időjárási viszonyok nyomán a téli hónapokban is tömegesen indultak útnak gumicsónakok és halászhajók fedélzetén az észak-afrikai partokról. A legtöbben még mindig Lampedusába érkeznek, Szardínia és Szicília szigetére, valamint Calabriába. Az olasz sajtó beszámolója szerint Lampedusán újra a nyárihoz hasonló embertelen állapotok kialakulása várható.

 

A 350 fő elhelyezésére alkalmas befogadóközpontban a hétvégén újra több mint kétezren voltak.

 

A központ tehermentesítése folyamatos, de jelenleg még mindig 1200-an maradtak. Egy részük matracokon, a szabad ég alatt alszik.

A növekvő migrációs krízis kezelésével kapcsolatban Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter az Il Giornale napilapnak nyilatkozva elmondta, a Meloni-kormány továbbra is elsőrendű feladatának tartja az illegális bevándorlás leállítását. Hangsúlyozta, hogy ilyen mértékű migrációs nyomást csak strukturált, hosszú távú stratégiával lehet megfékezni, szoros együttműködést folytatva az indulási és tranzitországok kormányaival. A belügyi tárca vezetője figyelemreméltó eredményként említette, hogy

 

az év eleje óta 21 ezer illegális migráns indulását sikerült megakadályozniuk a líbiai hatóságoknak.

 

A Giorgia Meloni vezette kormány eddigi egyik legnagyobb eredményének nevezte, hogy sikerült az Európai Unió figyelmét a Földközi-tengeren zajló migrációs krízisre irányítani, szorgalmazva a tagországok együttműködését a kontinens határvédelmének megvalósításában. Szólt az afrikai országokból érkező szélsőséges iszlám terroristák beszivárgásának veszélyéről is. Piantedosi úgy fogalmazott: nincs ok pánikra, hiszen az olasz hatóságok a múltban számos alkalommal bizonyították, hogy képesek a veszélyesnek bizonyuló személyek kiszűrésére.

Hangsúlyozta, hogy a kormány a jövőben is eltökélt az illegális migráció elleni küzdelemben, még akkor is, ha még mindig többen megpróbálják tagadni vagy kisebbíteni a jobb életre vágyó migránsok problémáját – a partra szállást követő nehézségeket, a társadalmi kirekesztettséget, az olasz nagyvárosokban kialakult züllést.

Olasz sajtóhíradások szerint elkezdődött a szabálysértő civil hajók szankciója: húsz napra felfüggesztették a működését és tízezer eurós pénzbírságot szabtak ki a Geo Barents civil hajóra. Az Orvosok Határok Nélkül civil szervezet elfogadhatatlannak nevezte, hogy az olasz kormány azért bünteti őket, amiért életeket mentettek a nyílt tengeren. A szankciók oka, hogy a legutóbbi, február 17-i, Anconában történt partraszállást megelőzően a civil hajó nem továbbította az olasz hatóságoknak a mentési műveletekre vonatkozó információkat.
 

Borítókép: Rendőrök nézik, amint az olasz parti őrség nyolc illegális bevándorló holttestével érkező hajója kiköt a szicíliai Lampedusa kikötőjében 2023. február 3-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.